Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasının birinci yılı nedeniyle Eskişehir’de panel düzenlendi.
Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen panelin konuşmacıları, Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hürriyet Akdaş, Türk-İş Eskişehir İl Temsilcisi Necat Kılıç, Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ümit Yıldırım, Maden Mühendisleri Odası Hukuk Müşaviri Volkan Kaya ve sektörden Murat Yıldız oldu.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un da katıldığı panelde, Soma’da yaşanan facianın iddianamesi, maden kazasında hayatını kaybeden şehitlerin yaş, medeni hal, eğitim seviyeleri gibi istatistiksel bilgiler, iş güvenliği ve son yıllarda artan ölümler hakkında bilgiler paylaşıldı. Konuşmacılar, Türkiye’de bulunan kömür havzalarında önlem alınmadığı takdirde daha çok kayıplar yaşanabileceğini belirtti. Türkiye’nin, işçi ölümlerinde ilk sırada olduğunu kaydeden konuşmacılar, her gün bir iki kişinin hayatını kaybettiğini ancak toplu ölüm olmadığı için umursanmadığını söyleyerek işçi ölümlerine dikkat çekti.
Panelde konuşan Başkan Kurt, Soma faciasından sonra sendikaların meclise baskı yapmadığını dile getirdi. Başkan Kurt, “Bu işin şakası yok. Türkiye’de esas olan, 70 milyon kişiden 60 milyonu siyaset yapmadığı için geri kalan 10 milyon kişi canı ne isterse onu yapıyor. Beyler gibi yaşıyor. Kapitalist sistem bazı sektörlerde azgın şekilde görülüyor. Kamuda özel çalışma. Taşeron, kiralık işçi, emanet işçi, geçici işçi, bu kanunlar çıkarken herkes teslim oldu. Herkes sustu. Şimdi de bu sistemi döndüremiyoruz. Sistem böyle giderse daha çok kayıplar yaşanır. Bu acımasız sistemi omuz omuza verip sonlandırmalıyız” dedi.