Tarihi Şakirpaşa Konağı’nda Toroslarda son Yörüklerin yaşamını anlatan bir konferans düzenlendi.
Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Şube Müdürü Yusuf Delikoca yaptığı açış konuşmasında, Konya bölgesinden başlayarak Mersin ve Adana sınırlarında bulunan Toros dağlarında günlerce kalarak, bu dağlara çıkan Yörüklerin arasında yaşayıp, onların öz kültürünü araştırıp fotoğraflayarak bir kitap haline getiren Nevzat Hız’a ve konferansı tertip eden Çukurova Yörük Türkmenler Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım’a ve katılımcılara teşekkür etti.
Delikoca, “Yörükler, bugün olduğu gibi yüzyıllarca önce de Anadolu’nun dağını, taşını ve ovasını karış karış gezerek, Türk -İslam kültürünü bir Yörük kültürü gibi nakış nakış desen desen dokuyan bu toprakları yurt yapan atalarımızın yegane temsilcileridir. Kıl çadırdan başladıkları fetih hareketlerini dünya ve Türkiye tarihine sığmayacak nice destanları yaşatan devletler ve beylikler kurmuşlardır. Cumhuriyetin kuruluş aşamasında, özellikle Toroslarda yaşayan Yörük- Türkmen aşiretlerin kurtuluş savaşına hem iaşe hem de bizzat düşmanla cephede savaşarak şehit ve gazi olarak büyük destekleri olmuştur. İşte bu yüzden de Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ‘Arkadaşlar! Gidip, Toros Dağları’na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez’ sözlerine mazhar olarak büyük övgüsüne layık olmuşlardır” dedi.
“Toroslarda Son Yörükler” sunumunu yapan araştırmacı ve fotoğrafçı Nevzat Hız ise, yaptığı araştırma hakkında ve yaşadıkları olaylarla ilgili hazırladığı görsellerle geniş bir bilgi verdi. Hız, konuşmasında şunları söyledi:
“Toroslarda son yaşayan Yörüklerin bu yaşam tarzını çok zor şartlara rağmen sürdürmektedir. Günlerce süren göç sırasında aynı zamanda develeri, atları, katırları, eşekleri ve sürüleri ile hareket eden Yörüklerin bu kültürü yaşatması çok önemli. Ama gün geçtikçe zorlaşan şartlar gereği sayıları devamlı azalmaktadır. Özellikle develerle göç etme yerine traktör ve kamyon kullanamaya başlayan birçok Yörük ailesi, aynı zaman kıl çadır dokumanın tükenme noktasına gelmesinden dolayı artık kıl çadırda dahi yaşamamaktadır. Özellikle aile içerisindeki bireylerden çocukların eğitim sorunları ilk akla gelen sorunların başında geliyor. Hayvan sürülerinin köy ve ormandan geçerken etrafa zarar vermesi nedeniyle de özellikle köylüler ve orman işletmesi ile birçok sorun yaşıyorlar. Fakat bu yaşam tarzından vazgeçmemek içinde büyük ve çetin doğa koşullarına dahi dayanarak yaşamlarını sürdürmektedirler. Birkaç mutfak eşyası, el dokuması çuvallarına doldurdukları eşyaları ve giysilerinden başka bir şeyleri olmayan Yörüklerin bu yaşamı her zaman ilginç karşılanmış, hem Avrupa’dan hem de birçok üniversiteden bilim adamı tarafından çeşitli araştırmalara konu olmuştur.”
Nevzat Hız’ın konferansından sonra Grup Göktürkler tarafından katılımcılara mini bir konser verilirken, çiğ köfte ikramı da yapıldı. “Toroslarda Son Yörükler” kitabını katılımcılara ve Şakirpaşa Konağı kütüphanesine hediye eden Nevzat Hız’a Yörük kefiyesi takıldı.