Temaslarda bulunmak üzere Kolombiya’ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Erdoğan, iki ülke ilişkilerini geliştirmek için birçok ikili anlaşma yaptıklarını ifade ederek, “Bu ziyareti gerçekleştirmiş olmaktan mutluyum. 2011 yılında değerli dostum Santos’un Türkiye ziyareti oldu. Bir arada olduk görüştük ve Türkiye Kolombiya arasındaki üst düzey ziyaretlerin başlatılması kararlılığına varmıştık. O zaman kendileriyle başbakan olarak görüşmüştüm. Şimdi cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaretleri yapıyoruz. Sadece cumhurbaşkanı düzeyinde bu ziyaretleri yapmak değil, parlamentolar arası ziyaretleri de gerçekleştirmek suretiyle yeni bir süreci başlattık. Bogota’da artık Türkiye’nin büyükelçiliği var. Aynı şekilde Ankara’da Kolombiya’nın bir büyükelçiliği var. Bunlar aramızdaki ilişkileri hızlandırmanın en önemli anahtar noktalarıdır. Tabii bu atılan adımlarla birlikte Türkiye ve Kolombiya inanıyorum ki sorunlarını birlikte aşmak ama birde belirledikleri hedeflere beraber varmanın kararlılığı içerisindeler. Biz bugün gerek askeri, gerek siyasi, gerek ekonomik, ticari, eğitim, kültürel görüşmelerimizi yaptık. Az önce de görüldüğü gibi 7 önemli anlaşma imzaladık. Bunlardan bir tanesi savunma sanayi işbirliği anlaşması ki bu alanda Türkiye’nin attığı ciddi adımlar var. Türkiye Kolombiya işbirliği çerçeve anlaşması var. Üçüncüsü tarım alanında işbirliği mutabakat zaptı var. Dördüncüsü kültürel işbirliğine yönelik uygulama planı var. Beşincisi turizm alanında mutabakat zaptı var. Altıncısı Türkçe ve İspanyolcanın teşvikine dair burada niyet mektubu imzalandı. Ve 1991 kültür anlaşması onay belgelerinin teatisine ilişkin tutanak imzalandı. Bugüne kadar bu tür imzalar atılmış değil. İlk defa bu tür bir adım atıyoruz. Aramızdaki ilişkileri çok daha kararlı bir noktaya böylece getirmiş oluyoruz” dedi.
“40 YILDIR BİZ DE TERÖRLE MÜCADELE EDİYORUZ”
Türkiye’nin terör konusunda uzun yıllar sıkıntılar çektiğine vurgu yapan Erdoğan, “Zatı devletlerinin vizyoner liderliği altında Kolombiya’da bir hayali gerçeğe dönüştürüyor. Bölgesine umut ve heyecan aşılıyor. Biz burada Türkiye olarak bu süreci yakından takip ediyor, atılan her adımda elde edilen her başarıdan ayrıca memnuniyet duyuyoruz. Zira terörle mücadele bildiğiniz gibi mevzi lokal bir konu değil. Terörden biz de çok çektik. 40 yıldır biz de terörle mücadele ediyoruz. Bunun bize olan faturalarını bildiğimiz için aynı şekilde dünyadaki hangi ülke olursa olsun o ülkelerdeki faturanın da ne denli ağır olduğunun bilincindeyiz. Bundan dolayı biz bu tür konuları mevzi değil, tamamen bir mutabakat içerisinde uluslar arası bir dayanışmayla yürütülebileceğine, bu şekilde aşılabileceğine inanıyoruz. Bugün sayın cumhurbaşkanıyla başa baş görüşmelerimiz oldu. Ardından heyetler arası görüşmelerimizi yaptık. Yine adeta çalışma yemeği gibi görüşmelerimiz olacak. Fakat şunu özellikle ifade etmek istiyorum ki Türkiye olarak inşaat sektöründe dünyada önemli bir yere sahibiz. İlk 3’ün içerisinde yer alıyoruz. Alt yapı ve üst yapı özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarında Türkiye olarak Türk müteahhit firmaları özellikle Kolombiya’da her türlü çalışmanın içerisinde yer alabilirler. Nitekim bu ziyaretimde yanımda Türk Müteahhitler Birliği Başkanı da var. Tüm çatı kuruluşu olarak hepsi yanımızdalar. Daha sonra değerli mevkidaşımla iş forumunda kendilerine hitap edeceğiz. Onlarla konuşacağız” şeklinde konuştu.
“KOLOMBİYA’DAN TÜRKİYE’YE 25 BİN TURİST DEĞİL, DAHA FAZLA TURİST GELECEKTİR”
“Kolombiya’da 3 firmamız var ama biz bunu az buluyoruz. İstiyoruz ki Kolombiya’dan da Türkiye’de yatırımı olan firmalar olsun” diyen Erdoğan, “İşbirliği halinde buralarda olabilir, üçüncü ülkelerde müşterek yatırımlar içerisine girebilirler. Petrolde müşterek adımlar atabiliriz. Şu ana kadar yapılan yatırım 70 milyon dolar civarında. Yeni imkanlarla bu adımlarını arttırarak yatırımlarına devam edecek. Bu vesileyle Kolombiya’yla THY’ye vermiş olduğu beşinci trafik hattı içinde teşekkür ediyorum. THY yönetimiyle de az önce görüşmelerimizi yaptık. Buradaki rakımın yüksek olması asabiyle teknik bazı sıkıntıların olduğunu söylediler. Ve ne yapabiliriz bunun teknik çalışmalarını Kolombiya’yla müşterek yapıp bu engeli aşalım diyorlar. Bu engeli de aşmak suretiyle inanıyorum ki Kolombiya’dan Türkiye’ye 25 bin turist değil, daha fazla turist gelecektir. Çünkü gerçekten turizmde destinasyonlarımız çok güçlü. Fakat Kolombiya’nın da bu noktada güçlü bir destinasyonunun olduğuna inanıyorum. 12 yıl önce göreve başladığımızda Türkiye’ye gelen turist sayısı o zaman 13 milyondu. Elde ettiğimiz imkan 8 milyar dolar civarındaydı. Fakat şu anda Türkiye’ye gelen turist sayısı 42 milyona ulaştı. Ve rakamsal olarak da şu anda 40 milyar doları aşmış durumda. Bu tabi bir şeyi gösteriyor gerçekten turizm bizim için bacasız sanayi derler hakikaten de öyle. Biz de tabi turizme yönelik çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
“TİKA OLARAK LATİN AMERİKA’DAKİ İKİNCİ ŞUBEMİZİ BURADA AÇIYORUZ”
“Tabii serbest ticaret anlaşması konusundaki hassasiyeti özellikle ifade ediyorum ve TİKA olarak şu anda Latin Amerika’da ikinci şubemizi de burada açıyoruz ofis olarak” diyen Erdoğan, şunları kaydetti:
“Dünya genelinde burayla birlikte 49 ofis olmuş oluyor. Kolombiya’yla kültürel, eğitim, her türlü alanda TİKA ofisimiz işbirliği halinde olacak ve bir sosyal devlet olmanın da böylece bilincini birlikte yaşamış olacağız. Tabi bu gelişimde bir özellik de şu. Malum G20’ye liderlik yapıyoruz. G20’nin lideri olan bir ülke olarak Latin Amerika’da ilk ziyaret ettiğim ülke oluyor. Bu atacağımız adımlardan öte bizim şu anda EXPO 2016 Antalya’daki fuarımız çok çok önemli. Bu fuar geçici bir fuar olmayacak. Dolayısıyla Kolombiya’yı biz bu fuarda yanımızda görmek istiyoruz. Eğitime gelince 2014-2015 eğitim öğretim yılında 38 kontenjan Kolombiya’ya tahsis ettik. Bu sayıyı arttırmamız mümkün. Sadece kültürel alanda bunu kontenjan olarak görmüyoruz. Kültürel olmanın ötesinde yarının diplomatik misyon şeflerinin buralardan yetişeceğini rahatlıkla görebiliriz. Aynı şekilde Kolombiya’daki üniversitelere Türk öğrencilerin gelmesi, onların buralarda okuması mümkün. Onların da buralarda okuması suretiyle çok ilginç adımları atabiliriz.”