Fransa’da sokakta yatan evsizlerin sayısında büyük artış olduğu belirtildi.

Fransa’da Sosyal Dayanışma Kurumları Federasyonu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Fransa’da sokak da yatıp kalkan evsizlerin sayısında çok büyük bir artış olduğu kaydedildi.

Fransa’nın belli başlı 41 kentinde yapılan araştırmada çeşitli nedenlerden dolayı evsiz kalan kişilere yardım amacıyla ulaşıp durumlarını dile getirmeleri amacıyla belirlenen 115 nolu telefon hattına gelen başvuruların geçen yıllara oranla büyük artış kaydettiği belirtildi. 10 Haziran ile 10 Temmuz 2017 tarihleri arasında yardım amaçlı telefon hattına 41 kentten 21 bine yakın kişinin yardım için aradığı kaydedildiği açıklandı.

Evsiz kalıp sokak da yatan kişilerin bizzat yaptığı veya bazı duyarlı kişilerin yardım amacıyla evsiz kişiler için yaptığı bu aramalardan 10 bin 650’sine olumlu cevap verilebilmiş. Bu kişilere geçici de olsa kalacak yer bulunurken, 10 binden fazla kişinin ise sokakta kaldığı açıklandı.

Geniş kapsamlı araştırmada elde edilen verilere göre, bu yaz geçtiğimiz yaz aylarına oranla evsiz bireylerin sayısında ciddi artış görüldüğü belirtilirken, buna neden olarak ev kirasını ödeme sıkıntısı çekenlerin, ev sahipleri tarafından kirayı ödemeyen kiracının evi boşaltması için mahkemeye başvurduğu ve mahkemelerin de boşaltma işlemi için belirlediği tarihin Mart ayı sonu ve Nisan ayı başına karar vermiş olması gösteriliyor.

Geçen yıl 2016 yazına oranla yapılan evsizlerin aramasında yüzde 32’lik bir artış olduğuna dikkat çekiliyor. Evsiz olduğu için sokakta kalan kişilerin belediye ve sosyal yardım kurumlarından ev talebinde bulunan evsiz sayısında yüzde 17’lik bir artışın olduğu bildirildi.

Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka gerçek ise sokakta kalan 10 bini aşkın kişinin yüzde 50’sinin aile olduğu belirtilirken bu kişilerden 5 binden fazlasının ise çocuk ailelerden oluştuğuna dikkat çekildi.

İhtiyaç sahiplerine ev temin eden sosyal kurumlar vasıtasıyla, çocuklarıyla birlikte sokakta kalan ailelerin yüzde 60’ı otellere yerleştirilirken, bu kişilerden bazıları ise sadece bir geceliğine geçici olarak bir yerde konaklamasına imkan tanındığı belirtildi. Araştırmanın dikkat çeken en hassas noktası ise, evsiz kalan kişiler arasında 18-24 yaş arası gençlerin oranının hızla yükselmesi. Araştırma verilerine göre, gençlerin sosyo-ekonomik açıdan giderek daha kötü bir konuma düştükleri ve bu durum karşısında evsiz kalanların sayısında artış olduğu kaydedildi.