Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, izleme komitesinin faydalı olacağını düşündüğünü ancak stokçularla mücadelede ciddi cezai müeyyideler getirilmesi gerektiğini söyledi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TZOB Başkan Vekili Nuri Sorman’ın cenaze törenine katılmak üzere geldiği Manisa’da önemli açıklamalarda bulundu. Tarımda stokçularla mücadeleden, ithalat lobilerine kadar birçok konuda açıklamada bulunan Bayraktar, Türkiye’de ekonomik örgütlenmenin sağlanması gerektiğinin altını çizdi.
“İZLEME KOMİTESİ KURMAK YETMEZ”
Ekonomik örgütlerin varlığı noktasında Türkiye’nin ciddi sıkıntı içinde olduğunu kaydeden Bayraktar, “Ülkemizde bu eksikliği hissettiğimiz için üretici 1 liraya mal ediyor, tüketici 5 liraya yiyor. Bakanlığımızın bu sorunu çözmek üzere bir izleme komitesi oluşturduğunu biliyoruz. Bu izleme komitesinin faydalı olacağı kanaatindeyim. Özellikle bazı dönemlerde olduğu gibi işte patateste olduğu gibi, üretimin çok yeterli olmadığı dönemlerde bu ürünü stoklayanlar var. Stokluyorlar, arzı yavaşlatıyorlar ve fiyat manipülasyonlarına neden oluyorlar. Bunun önlenmesi açısından bu izleme komitesinin başarılı olacağı kanaatindeyim. Nitekim geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanı iki yerde patateste büyük stoklar bulduğunu ifade etti. Tabi verilen cezaların da müeyyidelerin de ağır olması halinde bu stoklama caydırıcı olabilir. Yani stoklama düşüncesinde olanlar bundan cayabilirler ama cezaların da ağır olması lazım. İzleme komitesini kurmak yetmez. Bunun müeyyidelerini de koymak lazım. Özellikle hasadın az olduğu dönemlerde bu malı stoklayan kimse ağır cezai müeyyide ile karşı karşıya kalmalı. Yine söylüyorum; bunun nihai çözümü üretici örgütlenmesinden geçiyor. Biz örgütlenme sorununu çözemediğimiz takdirde ne planlamayı halledebiliriz bu ülkede ne üreticinin pazarlama sorununu halledebiliriz. Güçlü, tarımı gelişen bütün ülkelerde çiftçilerin pazarlama sorunu, planlama sorunu güçlü örgütler vasıtasıyla olmuştur. Türkiye’de gerek üretici birliklerimizi gerek kooperatiflerimizi, fonksiyonel ve işlevsel hale getirdiğimiz takdirde çiftçimizin pazarlama sorunu kalmaz. Bizde bunu araştırıyoruz” dedi.
“İTHALAT LOBİLERİ TATLI PARANIN PEŞİNDE”
İthalat lobilerinin her dönemde piyasaya çıktıklarını kaydeden Bayraktar bunun sadece tarım da değil hayvancılıkta da yaşadıklarını dile getirerek şunları söyledi:
“Özellikle Kurban Bayramı öncesinde piyasada görürsünüz bunları. Fiyatlar bir miktar yükseldiğinde bunların ‘ithalat yapılmalı, artık fiyatlar yükseldi’ dediğini duyarsınız. Bunlar tatlı para peşinde koşan insanlardır. Bunların üretim maliyet fiyatlarıyla hiç ilgileri olmaz. Bu ülke dış ticaret açığı veriyormuş tarımda. Hiç ilgileri olmaz. Üretimi baltaladığınızda artık bu ülkenin gıda güvencesini sağlayamaz hale gelirsiniz. Bununla hiç ilgileri yoktur. Bunlar tatlı para peşinde koşarlar. Şimdi et üretimi hızlı bir şekilde artarken, fiyatlar maliyete bağlı olarak bir miktar yükseliyor. Bunu kabul etmemiz lazım. Burada öncelik maliyetleri aşağıya çekmek olmalıydı. İthalat değil. İthalat üretimi tamamen yok ediyor ve tamamen dışa bağımlı hale gelirsiniz. Onun için biz bu lobilere karşı çok iyi mücadele verdik ve et ithalatını önledik.”
“İTHALAT ÇÖZÜM DEĞİL, PLANLAMA VE STOKÇULARLA MÜCADELE ETMEK LAZIM”
“Şimdi gündemimizde patates ithalatı var” diyerek konuşmasına devam eden Bayraktar, “Patates ithal edeceğiz. Yeni ürün piyasaya çıkmaya başlamış, fiyatlar düşmeye başlamış. Şimdi bunun yerine üretimi artırmak ve stoklama yapan stokçularla mücadele etmek lazım. Bunlarla mücadele etmek yerine ithalat yaparsanız üretime zarar verirsiniz. Önümüzdeki yılın patates üretimini olumsuz etkilersiniz. Üretici tarlaya girmezse, patates ekmezse bu sefer önümüzdeki yıllarda da patates ithalatçısı olmaya devam ederiz. Yani patates fiyatlarının düşmeye başladığı bu dönemde patates ithalatından bahsedilmesi çok şanssız bir beyanat olmuştur. Talihsiz bir açıklama olmuştur. Ama son günlerde bu konuda gündemden kalkmaya başladı. Çünkü yeni ürün piyasaya çıkmaya başladı değişik bölgelerden. Fiyatlar aşağıya düşmeye başladı. Artık ithalat konusu şuan için gündemden kalkmış görünüyor” dedi.