Exposhipping Europort İstanbul 13’üncü Uluslararası Denizcilik Fuarı öncesinde tersaneler kapılarını basın mensuplarına açtı. Tersanelerin çalışmaları hakkında bilginin verildiği tanıtım gezisinde tersane başkanları iş güvenliğinin önemine dikkat çekti.
Exposhipping Europort İstanbul 13’üncü Uluslararası Denizcilik Fuarı öncesinde denizcilik sektörü Tuzla ve Yalova’da bulunan tersanelerin tanıtımı için gezi düzenlendi. Gezide Tuzla Shipyard, Cemre ve Özata tersanelerinin çalışmaları basın mensupları aracılığıyla kamuoyuna tanıtıldı.
Tersanelerle ilgili bilgi veren Gemi İnşaat Sanayicileri Birliği (GİSPİR) Başkanı ve Tuzla Shipyart Yönetim Kurumu Başkanı Murat Kıran, “Bu tamirini yaptığımız platform, denizde insanlara otel görevi gören bir platform. Platform Hollandalı bir firmaya ait en sonda Brezilya’da çalıştı. Biz yaptığımız tamirle kapasitesini 300 kişiden 510 kişiye çıkartmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda başka platformlara tamir verebilme özelliğine sahip bir platform. Aldığımız bilgilere göre Meksika’da konuşlanarak orada görev alacak, yaklaşık 10 ile 15 sene süresince orada hizmet verecek” diyerek tamiri süren platformu tanıttı.
Bu gibi büyük tamir işlerinin referans olduğunu söyleyen Kıran, “Bakım zamanı sertifikalarının yenilenme zamanında biz bu ihaleye girdik ve aldık. Yüzümüzün akıyla da inşallah zamanında yapıp teslim edeceğiz. Bu iş bize referans olacak. Çünkü bu işleri yapan firmalar narin firmalar çok çabuk kırılabilen firmalar. Siz bu işi başarıyla tamamladığınız zaman bu işin benzerleri biz iyi yaptık diye bizim kapımızı çalar oluyor. Çünkü dünyada çok yapılan bir iş değil, çok bilinen bir iş değil. Yapanlarda özellikle uzak doğu ülkelerinde yapılıyor. Uzak Doğu ülkeleri coğrafi konum olarak nakliye konusunda batıda ki firmalara uymuyor. Biz daha çok dünyanın merkezinde olmamızdan ötürü daha verimli olabileceğimizi göstermeye çalışıyoruz” dedi.
İŞ GÜVENLİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
İş güvenliğinin önemine dikkat çeken Kıran, “Her oluşan kazada dersler çıkarılmış durumda ve bunlarla ilgili olarak her kazada nasıl önlenebilir gibi çalışmalar yapıldı. Çalışma Bakanlığının vermiş olduğu istatistiklere göre son on yılda 16 bin 801 ölümlü iş kazası var. Türkiye genelinde ve bunun 44 tanesi gemi inşasında meydana geldi. Gönül ister ki hiç iş kazası olmasın kimsenin canı yanmasın. İdarenin belirlemiş olduğu yaptırımlar noktasında yapmamız mümkün değil, aksi takdirde tersaneniz açık kalamaz. Alınan kuralların üstüne neler yapabiliriz biz katmaya çalışıyoruz. 2012 yılında çıkan iş sağlığı güvenliği yasasına biz çoktan hazırdık. Bu durumu son senelerde incelediğimiz zaman verimini aldığımızı düşünüyorum. Çünkü adam saat kaza oranlarına baktığımız zaman ciddi bir düşüş var. Şimdi neredeyse iş kazası sıfır düzeylerinde inşallah da böyle devam edecektir” şeklinde konuştu.
İş güvenliği bütün tersanelerimizin çok önem veren bir konu olduğunu söyleyen Cemre Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gülcek ise, “Şu anda bizim tersanemizde yaklaşık 17 tane iş güvenliği elemanı var. Ayrıca tabi yeni çıkan kanunla A sınıfı B sınıfı personelleri bulundurma zorunluluğu var. Ama sektör dışından gelip de sektörün zorluğunu bu personelleri alarak çözmek kolay değil. Biz bu konuda uzman arkadaşlarımızı kadrolarımıza kattık ve bu arkadaşların iş güvenliği sertifikalarını almalarını kolaylaştırdık. Ayrıca biz firma olarak OSG kurduk burada yani kendi işçimizin eğitimini kendimiz veriyoruz. Bu çok önemli çünkü işi bilenlerin bu eğitimi vermesi lazım. Bizim için en hassas konulardan bir tanesi eğitim konusudur. Gördüğünüz zaman çalışmalarda en son çıkan bütün donanımlar iş güvenliği açısından kullanılmaktadır ve sürekli çalışılan mahaller kontrolümüz altında olmak zorundadır. Tabi bunlar iş kazalarını önlemek için sadece bir çözüm. Bence en kalıcı çözüm işçinin eğitilmesi yani işçinin kendi can emniyetini koruyabilmesi en önemli unsurdur. Bunun içinde burada bir çalışmamız var. Burada meslek lisesi yaptırdık. Bu okulda okuyan arkadaşlarımızın tersanelerde çalışmaları yönünde çalışmalarımız var. Bunlar hem okulda iş emniyetini öğreniyorlar. Bu öğrenciler iş başı yaptığında daha donanımlı olarak iş başı yapmış olacaklar” şeklinde konuştu.