Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuri Güzel Ayer; katarakt hastalığının tek tedavi yönteminin ameliyat olduğunu belirterek bu konuda merak edilen soruları yanıtladı.
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuri Güzel Ayer, yapısı itibariyle çok hassas olan gözün korunmasının da çok önemli olduğunu belirtti. Günümüzde en sık rastlanan göz sorunlarından birinin katarakt olduğunu anlatan Dr. Ayer, bu rahatsızlığın göz merceğinin saydamlığını kaybederek bulanıklaşması şeklinde tanımlandığını söyledi. Dr. Nuri Güzel Ayer Katarakt belirtilerini ise şöyle sıraladı:
BELİRTİLERİ NELER
“Katarakt durumunda göz merceği donuklaşıyor, saydamlığını ve esnekliğini yitiriyor. Hastaların ortak şikâyeti ise görme bulanıklığıdır. Bazı hastalar özellikle geceleri ışıklardan rahatsız olma, araba farlarının gözünü alması ve bu esnada ciddi bir görme azlığından şikâyet ederken; bazıları da eskiden yakını okumak için gözlük kullanırken artık yakını gözlüksüz görmeye başladıklarını, ancak uzağı bulanık gördüklerini ifade ediyor.”
TANI TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Kataraktın tanı ve tedavisini de anlatan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuri Güzel Ayer, “Kataraktın tanısı muayene esnasında konuluyor. Tek tedavi yöntemi ise cerrahi. Ameliyatın amacı; bulanıklaşmış olan göz içindeki merceğin çıkartılması ve yerine saydam göz içi lensinin yerleştirilmesi şeklindedir. Katarakt ameliyatının zamanlaması doktor ve hastanın ortak kararı ile belirleniyor. Görme keskinliğindeki azalma, tek kriter değil. Bazı hastalar, görmesi çok azalmadan özellikle gece araba farlarından dolayı çok iyi göremediklerinden şikâyet ediyorlar. Bu tip hastalarda ameliyat zamanı daha öne çekiliyor. Evinden dışarı çok çıkmayan, uzak görmeyle çok işi olmayan hastalarda ameliyat zamanlamasını katarakt çok sertleşmeden yapmakta fayda var. Katarakt sertleştikçe ameliyat esnasındaki ve sonrasındaki komplikasyon riski artıyor” dedi.
KATARAKT TEKRARLAR MI
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuri Güzel Ayer, Katarakt ameliyatından 1-2 yıl sonra ’katarakt tekrar oluşur mu’ sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Kataraktın tekrar oluşması söz konusu değildir. Ancak ameliyatta göz içi merceğini yerleştirmek için arkada bir kapsül bırakılıyor. Şeffaf olan bu kapsül, bazı hastalarda ilerleyen yıllarda bulanıklaşabiliyor. Bunun tedavisi için de poliklinik şartlarında yapılacak yag lazer ile 1-2 dakika içerisinde sonuç alınabiliyor.”