NEVŞEHİR/TOKAT/NİĞDE (AA) - "Temsili askerlik" uygulaması kapsamında Nevşehir, Tokat ve Niğde'de engelliler askerlik yapmanın gururunu yaşadı.  

Nevşehir'de 22 engelli vatandaş, bir günlük temsili askerlik uygulaması kapsamında yemin etti.

İl Garnizon Komutanlığı'ndaki yemin töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 

İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Metin Alkaya, törende, Anayasa'nın 72'nci maddesinde vatan hizmetinin her Türk'ün hakkı ve ödevi olarak düzenlendiğini hatırlattı. 

Askerlik mükellefiyetinin, asker-millet kavramının dünyadaki yegane örneğini teşkil eden Türk ulusu için onur vesilesi olduğunu vurgulayan Alkaya, "Kutsal askerlik görevini yerine getiren her birey bunun haklı gururunu ömür boyu taşımaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ayrılmaz bir parçası olan Türkiye Cumhuriyeti Jandarması saflarında temsili askerlik hizmetini yerine getirmek için gelen kahramanlar, heyecan ve coşkuyla asker elbiselerini giymiş ve birer Mehmetçik olarak karşınızda gurur ve onurla durmaktadırlar. Askerlik her Türk gencinin yapması gereken kutsal bir görevdir. Sizler bu üniforma ve kutsal askerlik yeminiyle tam bir asker olacaksınız" diye konuştu.

Alkaya’nın konuşmasının ardından engelliler yemin etti. Terhis belgeleri verilen engelliler, geçit törenine katıldı. 

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu da törene katıldı.

- Tokat

Tokat'ta da 31 engelli, bir günlük askerlik yapmanın mutluluğunu yaşadı.

Aileleriyle Tokat İl Jandarma Komutanlığı'na gelen engelliler, üniformalarını giydikten sonra temel askerlik eğitimi aldı. 

Askeri bando eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nı okuyan engelliler adına törende konuşan Yunus Göl, bugünün hayatlarının en mutlu günü olduğunu belirterek, "Çünkü biz komutanlarımızın, ailelerimizin ve silah arkadaşlarımızın şahitliğinde ve huzurlarında diğer silah arkadaşlarımız gibi ant içtik" dedi.

Engelli askerler konuşmanın ardından yemin etti ve geçiş törenine katıldı.

Tokat Valisi Cevdet Can, MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hacı İlbaş, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ve diğer protokol üyeleri, askerlik hizmetini tamamlayan engelli erlere künye, terhis belgesi ve çeşitli hediyeler verdi.

- Niğde

Niğde'de de 22 engelli genç, bir günlüğüne "temsili askerlik" yapmanın onurunu yaşadı. 

İl Jandarma Komutanlığı'na aileleriyle gelen engelliler, temel askerlik eğitimi aldı. Yemin eden engellilere daha sonra protokol üyeleri tarafından terhis belgeleri verildi.  

İl Jandarma Komutanı Albay Ufuk Nayır, silah altına alınmaları mümkün olmayan vatandaşların hak ve ödevlerini sembolik olarak yerine getirmelerini sağlamak için bugünü düzenlediklerini belirtti. Askerliğin her Türk gencinin yapması gereken kutsal bir görev olduğunu vurgulayan Nayır, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ayrılmaz bir parçası olan Türkiye Cumhuriyeti Jandarması saflarında temsili askerlik hizmetini yerine getirmek için gelen vatandaşlarımız, heyecan ve coşkuyla asker elbiselerini giymiş ve kahraman bir Mehmetçik olarak karşınızda gurur ve onurla durmaktadırlar. Bugün kutsal askerlik hizmetini yerine getiren evlatlarınızın gözlerindeki parıltıyı büyük bir memnuniyetle gözlemliyor ve bunun haklı gururunu yaşıyorsunuz. Bu tören vesilesiyle aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyor, hepinize saygılar sunuyorum" diye konuştu. 

Bir günlük için bile olsa askerliğin gururunu yaşayan engellilerden Nazım Beşer, çok heyecanlı olduğunu belirterek, duygularını "Çok mutluyum, herkes yaşasın bu duyguyu, içim bir tuhaf oldu" sözleriyle anlattı. 

Down sendromlu 20 yaşındaki Yusuf İslam Özver'in annesi Nuran Özver de bir gün de olsa askerlik heyecanını yaşadıklarını ve mutlu olduklarını belirterek, "Yusuf konuşamasa da kıyafetler farklı geldi. O da sevindi" dedi.

Törene, Niğde Vali Yardımcısı Hanlar İden, Garnizon Komutanı Albay Ufuk Nayır, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Yiğit, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Tekne, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür ve Askerlik Şube Başkanı Yarbay Kadir Okyay da katıldı.