Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, Batı Karadeniz Romanlar Derneği ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa Roman vatandaşlar için okuma yazma kursu başlatıldı. 120 saat sürecek olan kursa yaklaşık 40 Roman vatandaş katıldı.
Ereğli’de kurulan Batı Karadeniz Romanlar Derneği tarafından Dikmen İlköğretim Okulu’nda okuma yazma kursu düzenlendi. 40’a yakın katılımın olduğu kurtsa eğitim veren Turgay Toker, kursiyerlerden kursa sürekli katılmaları gerektiğini, mazeretlerin dışında devamsızlık yapılmamasını istedi. Kursa çocukları ile birlikte katılan Hanım Kandemir, okuma yazma bilmediği için çok zorlandığını ve çocukları ile birlikte kursa geldiğini söylerken, kursiyerlerden Hatice Kandemir ise okuma yazma bilmediği için telefon bile edemediğini kaydetti.
Batı Karadeniz Romanlar Derneği Başkanı Rıza Demir, amaçlarının Batı Karadeniz’de okuma yazma bilmeyen Romanların düzenlenen kurslara katılmalarını sağlamak olduğunu kaydetti. Demir konuşmasında, "Batı Karadeniz ve Zonguldak bölgesinde yaşayan Roman vatandaşların hepsinin okur yazar olması için elimizden geleni göstereceğiz. Devamsızlıklarını önlemek için bizzat biz dernek olarak onlara sahip çıkacağız. Biliyorsunuz, okuma yazma dünyanın en değerli varlığıdır. Okuma yazması olmayan insan bizce bir hiçtir. Maalesef arkadaşlarımızın okuma yazma kimisinin hiç yok, okuma ne olduğunu bilmiyor. Kimisi okumasını bilmiyor, kimisi de yazmasını bekliyor. Biz bu toplumu eğer okutur ve eğitirsek, topluma, vatana, millete faydalı olmasını sağlarız. Her şeyin başı eğitimdir. Biz bu eğitimleri köylerde de hayata geçireceğiz" dedi.
Konuşmaların ardından ilk derste kursiyerlere alfabedeki harfler tanıtıldı.