Şanlıurfa Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Komisyonu Adıyaman’ın Çelikhan ilçesi Çat Barajı’nda Yüzen Adaları yerinde görmek ve turizme kazandırılması için incelemelerde bulundu.

Şanlıurfa Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Komisyonu üyeleri, Yüzen Adalar’ın turizme kazandırılması hususunda projenin incelenmesi için ziyarette bulundu. Çelikhan ilçesi Çat Barajı alanında 2011 yılından önce torf madeni işletme ruhsatı alan bazı firmaların söz konusu tarihten önce torf stok alanlarına taşıdıkları torf madenini tekrar işletmek üzere Şanlıurfa Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonuna başvuruda bulunarak konunun değerlendirilmesi istenmiştir.

Çelikhan Kaymakamlığında uygulanan ‘Üç Bin Yılda Oluşan Yüzen Adalar Üç Yılda Bitmesin’ adlı projenin incelenmesi, bundan sonra hangi tur çalışmaların yapılabileceği konularını görüşmek ve karara bağlamak maksadıyla Çat Barajı ve Yüzen Adalar incelendikten sonra Kaymakamlığın toplantı salonunda komisyon toplantısı yapıldı.

Çelikhan Kaymakamı Ömer Dağdeviren yaptığı açıklamada, “Çelikhan Çat Barajında tabiat varlığı olan Yüzen Adalar, oluşumu üç bin yıllara tekamül eden hatta tarih öncesi ve ender rastlanan güzellikleri ve özellikleri bakımından son derece değerli ve korunması gereken ekolojik önem taşıyan bir çeşitliliktir. Adıyaman olsun Çelikhan olsun hata bölgesel olarak bu harika yüzen adalarımızı tanıtmamışız, ülkemizde ve dünya ölçeğinde çevrebilimle ilgili önem taşıyan ve şu anda ekosistem çeşitlerinden olan bu yüzen adaların sürekli kaybına tanık olmaktayız. Yüzen adalarımızın torf olarak kullanmak isteyen bazı firmalar farkında olmadan bu güzellikleri yok etmeye çalışıyor. Ender rastlanan bu doğal oluşumun turizme kazandırılması ve gelecek kuşaklara ulaşması nedeniyle korunması gerekiyor” dedi.

Toplantıdan sonra Şanlıurfa Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, değerlendirmeler sonucu kararı bildireceklerini belirti.