KKTC’de yaşayan Türk seçmenler, Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak “25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi” için bugün sandık başına gitmeye başladı.
KKTC’de bulunan ve yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı 94 bin civarındaki Türk seçmen, Türkiye Yüksek Seçim Kurulu’nun Türkiye Lefkoşa Büyükelçiliği bahçesinde kurduğu 5 sandıkta 10.00-19.00 saatleri arasında oy kullanabilecek. Hafta sonları da devam edecek oy verme işlemi 31 Mayıs’a kadar devam edecek. Oy vermek isteyen Türk vatandaşları, randevuya ihtiyaç duymadan, belirtilen saatlerde TC nüfus cüzdanı veya pasaportunu ibraz edip, oyunu kullanabilecek.
AKÇA OYUNU KULLANDI
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da bugün saat 11.00’de, elçilik bahçesinde kurulan çadırların içerisindeki 1 numaralı şeffaf sandıkta oyunu kullandı. Oyunu kullanmadan önce basına açıklamalarda bulunan Akça, KKTC’de 94 bin civarında kayıtlı Türk seçmen bulunduğuna işaret ederek, seçimlere katılımı artırmak için bu yıl oy kullanma işleminde değişiklikler yapıldığını ve oy kullanmanın esnek hale getirildiğini kaydetti. Akça, oy vermede randevu sisteminin kaldırıldığını belirterek, vatandaşların 8-31 Mayıs tarihlerinde 10.00-19.00 saatleri arasında, hafta sonları da dahil olmak üzere pasaport veya nüfus cüzdanını ibraz edip, oyunu kullanabileceğini kaydetti. Akça, daha önce 4 gün olan oy verme işleminin bu yıl 24 güne çıkarıldığını ifade etti.
Türkiye Yüksek Seçim Kurulu’nun seçmen sayısını dikkate alarak 5 sandık kurduğunu söyleyen Akça, elçilik bahçesinde kurulan çadırlarda her türlü önlemin alındığını belirtti. Akça, iklimlendirmenin yapıldığını, elektrik ve internet kesintisine karşı gerekli düzenlemelerin yapıldığını söyledi. Akça, partilerin de gerekli sandık görevlendirmelerini yaptığını, YSK’nın da ayrıca temsilcisinin bulunduğunu ifade etti. Bütün bu hazırlıkların, vatandaşların oy kullanması için yapıldığını kaydeden Akça, kendileri için en büyük başarının, kullanılacak oy oranının yükselmesi olacağını belirtti.
Seçime katılımı artırmanın görevinin siyasi partilerin olduğuna dikkat çeken Akça, sandıkların oy kullanmaya açıldığı ilk saatlerde, vatandaşların oyunu kullanmaya başlamasından memnuniyet duyduklarını da kaydetti. Akça, seçime katılım oranının ne olacağını şimdiden tahmin etmenin zor olduğunu belirterek, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından oy değil, zarf sayımı yapılacağını ve torbalara konacak zarfların yetkililer eşliğinde İstanbul’daki “Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu’na” teslim edileceğini anlattı.