Zonguldak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Zonguldak İŞKUR Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında çiftçilere ’Süt Sığırı Yetiştiriciliği’ kursu düzenlendi.
Kurs 10 gün boyunca devam ederken, kurs süresi teorik ve pratik uygulamalarla tamamlandı. Çiftçilerin daha bilinçli süt sığırı yetiştiriciliğini yapabilmesi için kursiyerlere ilk olarak barınakların planlanması, ahır kurulacak yerin seçimi ve süt sığırcılığı için olması gereken ahır çeşitleri ile mevcut ahır ve barınak yapılarının nasıl iyileştirilmesi gerektiği anlatıldı. Ardından sırayla, buzağı bakım ve besleme, dişi erkek dana bakım ve besleme, düve bakım ve besleme, süt verimine bağlı inek bakım ve besleme, suni tohumlama, metabolik, paraziter ve meme hastalıkları anlatıldı. Toplam 10 iş günü süren kursun bitiminde 21 kursiyer yazılı sınava tabi tutuldu ve belgelerini almaya hak kazandı.
Düzenlenen belge törenine Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Hasan Akçaalan, şube müdürleri Çetin Tokur, Necmettin Koyuncu, Bilgison Yılmaz, İmam Sevim, Çaycuma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Coşkun Ulutaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Özdemir Çaycuma Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Oktay Aksoy, Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü Naşit Durdubaş, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rıfat Sarsık ve Genel Sekreteri Alper Püren, Çaycuma İlçe Ziraat Odası Başkanı Rıza Çapkın, Ziraat Odası yönetim kurulu üyeleri, Sazköy, Yeşilköy, Aşağıihsaniye ve Sarmaşık Köyü Muhtarları, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelleri, Sazköy halkı ve kursiyerler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan kurs eğitmeni Ziraat Yüksek Mühendisi Arzu Özdemir içerik hakkında bilgi verdi. 21 kursiyerin belgeleri Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi.
Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli yaptığı konuşmada, "Tarım ve hayvancılıkta başarının ana unsuru eğitimdir. Ülkemizde tarım ve hayvancılığı herkes bilir, herkesin bilgisi vardır Ancak tarım ve hayvancılıkta teknoloji ve yenilikleri takip etmek, faaliyetlerde başarı sağlamak ve karlı bir üretim yapmak için mutlaka veteriner hekim ve Ziraat Mühendislerine başvurmak ve onlardan yararlanmak zorunludur. Bu sebeple kursun düzenlenmesinde ve uygulanmasında emeği geçen başta tarım teşkilatı olmak üzere herkese teşekkür ediyor, kursiyerlere de bundan sonraki hayatlarında ve üretimlerinde başarılar diliyorum” dedi.
Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik ise yaptığı konuşmasında “Çaycuma tarım ve hayvancılığında yapılan faaliyetlerde sayın kaymakamın bir şans olduğu bir gerçektir. Yaptığımız çalışmalarda her zaman kaymakam beyi yanımızda görmekten çok mutluyuz. Şahsım ve teşkilatım adına bende kurs düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum ve kursiyerlere başarılar diliyorum” diye konuştu.