Memorial Dicle Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Necati Aksoy, doğru ayakkabı seçimi hakkında bilgi verdi.
Ayak için uygun olmayan ayakkabıların giyilmesinin, ayak sağlığını olumsuz etkileyeceğini belirten Op. Dr. Aksoy, parmakların normal şeklini korunması için, sivri burunlu ayakkabılardan kaçınılması gerektiğine dikkat çekti. Op. Dr. Aksoy, “Ayak burkulmalarını önlemek için daha geniş ve daha kısa topuklu olanlar tercih edilmelidir. Ayakkabı seçerken altının ‘şok alıcı’ özelliği olmasına dikkat edilmelidir. Tahta veya kalın malzemeden yapılmış, esnek olmayan ve tabanı çok ince ayakkabılar, ayak bağ ve eklemlerine aşırı yük bindirerek ağrıya neden olur” dedi.
“ÇOK YÜKSEK TOPUK FİZYOLOJİK DURUŞU OLUMSUZ ETKİLER”
8 santimetreden uzun topuklu ve sivri uçlu ayakkabılar uzun süreli kullanımının, bel, kalça, diz, ayak bileği ve ayağın ön kısmında anormal yüklenmelere neden olacağını kaydeden Op. Dr. Aksoy, “Yüksek topuklu bu ayakkabılar postur adı verilen fizyolojik duruşu da bozabilir. Bel, kalça, diz, bacak kasları ve ayak bileğinde postur bozukluğundan kaynaklanan anormal kuvvet yoğunlaşması ise pek çok hastalığa yol açabilir” diye konuştu.
“AYAK SAĞLIĞINA UYGUN DEĞİLSE KOKUYA YOL AÇAR”
Sağlığa uygun şekilde üretilmeyen ayakkabıların, ayak terlemesi ve kokusunun yanı sıra ayak, topuk, baldır ve bel ağrısı, çabuk yorulma gibi işlevsel bozukluklara yol açtığına değinen Op. Dr. Aksoy, “Bu tür ayakkabılar, basma bozukluğu, bilek burkulması, tırnak batması, mantar, nasır, deri çatlakları, damar hastalığı ve ayakta şekil bozukluğu gibi birçok rahatsızlığı beraberinde getirir. Ayak sağlığınızdan olmamak için, ayakkabının iç kısmı çok kaygan ve sert olmamalı ve ayağın doğal yapısına yani ayak kavislerine destek verecek biçimde olmalıdır. Ayakkabının parmak ucundaki yüksekliği, ayakkabının içinde parmaklarınızı kıvıracak kadar yüksek ya da esnek olmalı. Ayakkabı alırken ayakkabının zamanla açılıp ayağınıza uyacağını düşünmek yerine, ayağa tam uyum gösteren numara alınmalıdır. Ayak yaralanmalarını en aza indiren kösele tercih edilmeli, naylon ve benzeri ayakkabılardan da kaçınılmalıdır. En uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır” şeklinde konuştu.