BURSA (AA) - Borusan ENBW Enerji tarafından Karacabey ilçesine bağlı Harmanlık Mahallesi'ne inşa edilen 70 milyon dolarlık 16 adet rüzgar tribünü, törenle hizmete açıldı. 

Borusan ENBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, törende yaptığı konuşmada, 2000'li yılların başında Türkiye'de yıllık elektrik tüketiminin yılda 128 TWh düzeyinde olduğunu hatırlattı.

Acarla, bu miktarın, gelişen sanayi ve hızla büyüyen nüfusla beraber arttığını ifade ederek, "2014 yılında 25 bin 571 TWh düzeyine yükseldi. Dönem dönem elektrik tüketiminde yıllık yüzde 9'lar seviyesinde artışlar görüldü. 2013 yılında tüketim artışı yüzde 1,6, 2014 yılında ise yüzde 3,7 olarak gerçekleşti. Bu artış oranları ülkenin büyüme hızıyla paralellik göstermektedir. 2015 yılındaki beklentimiz ise elektrik tüketimindeki artışın yüzde 3-4 seviyesinde gerçekleşeceği yönündedir" diye konuştu.

Almanya'nın 3'üncü büyük enerji şirketi olan EnBW ile yüzde 50 ortaklık prensibi doğrultusunda faaliyetlerine başladıklarını anlatan Acarla, şöyle devam etti:

 "Harmanlık Rüzgar Enerjisi Santrali'ni devreye alıyoruz. Böylece 2014 yılında başlattığımız 330 milyon dolar ile Avrupa'nın en büyük karasal rüzgar enerji yatırımlarından biri olarak gösterilen projemizin sonuna hayli yaklaşmış oluyoruz. Harmanlık santrali 52,8 MW kurulu gücü ile Türkiye'nin 204'üncü, Bursa'nın ise 8'inci büyük enerji santrali. Harmanlık RES her yıl ortalama 153 GWh 2 milyon 587 bin 300 kilovatsaat elektrik üretimi ile 49 bin 130 konutun günlük hayatı için gerekli olan tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacaktır. Bu santrallerin her biri doğaya 2 milyon ağaç kazandırılmasına eşdeğer."

Bandırma, Çanakkale Lapseki, Mersin-Mut, İzmir-Kemalpaşa ve Bursa-Harmanlı tesisleri için toplam 330 milyon dolarlık yatırım yapıldığını kaydeden Acarla, "Yeni kurulan Harmanlı tesisinin maliyeti ise yaklaşık 70 milyon dolar civarında. Burada üretilen elektrik enerjisi şebekeye verilecek. Burada bulunan 16 rüzgar tribününde üretilen 52.8 Mwh kapasitesinde kurulu güce sahip. Harmanlık tesisinin arazisi ile 49 yıllığına lisanslı bir şekilde kiralandı" dedi. 

Genel Müdür Acarla, daha sonra tesisin açılışını Bursa Valisi Münir Karaloğlu ile birlikte gerçekleştirdi.