Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülen ‘’ Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi’’, koordinasyon ve farkındalık oluşturma çalıştaylarına 27 ilin ardından Gaziantep ili ile devam ediliyor.
Jandarma Genel komutanlığı Genel Prensipler Başkanlığı koordinatörlüğünde, “ECORYS Araştırma ve Danışma Limited Firması” ile yürütüldüğü proje bu güne kadar 27 ilde çalıştay düzenlendiği belirtildi.
İl Jandarma Komutanlığı’nın düzenlediği çalıştay, Divan Otel Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Başta Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Başsavcılığı, İl Jandarma Komutanı ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile baro, sanayi ve ticaret odası, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri, bu ortak sorun çerçevesinde gerekli koordinasyon ve işbirliğini kuvvetlendirmek, deneyimlerini paylaşmak üzere bir araya geldi. Çalıştay, Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı sorumluluğunda, Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlıkları, ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve mahalle muhtarları olmak üzere 400 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi.
2010 yılı Avrupa Birliği Mali İşbirliği Programı kapsamında yer alan ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi, 23 Temmuz 2013 tarihinde başlatıldı. Projede, Jandarma Genel Komutanlığı’nın idari kapasitesinin arttırılması, Jandarma Genel Komutanlığı ve diğer kurumlar arasında işbirliğinin arttırılması, bilinç oluşturma faaliyetlerinin desteklenmesi hedefleniyor.
Kadına şiddetle ilgili video gösterimi ile başlayan çalıştayın açılış konuşmasını İl Jandarma Komutanı Albay Adnan Arslan yaptı. Albay Adnan Arslan, kadına yönelik aile içi şiddetin çok hassas bir konu olduğuna değindi. Albay Arslan, “Kadına Yönelik Şiddet olgusuna toplumsal yaşamın her aşamasında rastlanılmaktadır. Kadını maddi ve manevi bütününe ağır zarar vermektedir. Sosyal ve ekonomik kalkınma yönünde bir engel oluşturmakta kadın-erkek eşitsizliğinin devamına neden olmaktadır. Toplumun değeri olan kadınlara büyük zarar veren şiddetin, ortadan kaldırılması ortak görevimizdir” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kadınsız demokrasinin olamayacağını belirtti. Şahin, “Kadına karşı ayrımcılığın ırkçılıktan beter olduğu ve artık kadın erkek herkesin insan hakkının, temel insan hakkının her türlü özgürlüğünün sağlandığı bir Dünya, bir Türkiye hedefinde bu yolculuğa devam ediyoruz. Bu bakış açısıyla tek kanatlı kuş uçamaz dediğimiz 2023 hedefine dünyanın 10. büyük ekonomisi olma hedefine de kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla ve genciyle, hep birlikte engellisiyle, engelsiziyle, 76 milyonun kardeşliğiyle onların potansiyelini kullanmayla başaracağımıza inanıyorum. İşte bunun önündeki en büyük engellerden bir tanesi kadının bugün maruz kaldığı ve özellikle eğitim, sağlık alanında kadını birey olarak, insan olarak yetiştiren bir bakış açısıyla baktığımızda, yapılan birçok çalışmanın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.
Fatma Şahin’in konuşmaları ardından düzenlenen çalıştayda 28. sırayı temsil eden Gaziantep ili adına imzaları Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre ve Fatma Şahin attı.
AB Şube Müdürü Jandarma Kurmay Binbaşı Hasan Ali Gider ise, “Jandarma Genel Komutanlığı da kadına yönelik aile şiddetle mücadele konusunda ulusal yolda uluslararası çalışmalarına devam etmektedir. Jandarma genel komutanlığınca 31 Mayıs 2013 tarihinde İstanbul’da alanında bir ilk olarak Avrupa, Asya, Afrika, Amerika kıtalarında 23 ülke temsilcisiyle 31 kurum, üniversite, sivil toplum kuruluşunun bir araya geldiği, kadına yönelik şiddetle mücadele ve kolluk uygulamalı konulu uluslararası bir seminer icra edilmiştir” ifadelerini kullandı.
Çalıştay, ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi’ ve ‘Jandarmanın Faaliyetleri ile İlgili Sunum’ ile sürdü.