Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşadıklarını belirten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adanalılar’ın Kurtuluş Bayramı’nı tebrik etti.
Sevr Anlaşması ile galip devletlerin Anadolu’yu işgal ettiğini ve Adana’nın da zulme maruz kalarak düşman askerlerince esaret altına alınmak istendiğini belirten Başkan Sözlü, açıklamasında şöyle devam etti:
“Türk Milleti yok edilmek istenmiş ve öncelikle esir edilmek üzere toprakları işgal edilmişti. İşgal kuvvetlerinin bilmediği ise Türk Milleti’nin genlerinde ‘esareti kabul etmek’ diye bir anlayışın bulunmamasıydı. İşgalin ardından Anadolu’nun her köşesinde işgalcilere karşı mücadele başlamış ve Adana’da da direniş baş göstermişti. Direniş karşısında daha fazla dayanamayan işgal kuvvetleri 5 Ocak 1922’de Adana’dan çekip gitmek zorunda kaldı. 5 Ocak hepimiz için gururun, yiğitliğin, bağımsızlığın, kahramanlığın ve direnişin simgesidir.”
Adana’nın, Türkiye’nin verdiği bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesinde önemli bir yer tuttuğunu belirten Başkan Hüseyin Sözlü, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’na dair düşüncelerinin Adana’da ilham kaynağı bulduğunu söylemiş ve tarihe geçen ‘Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da doğmuştur’ cümlesini dile getirmiştir. Ne mutlu bizlere ki; Mustafa Kemal Atatürk böylesine kutlu bir sözü Adana için söylemiştir” diye konuştu.
“Allah bir daha Adanalılara işgal günleri göstermesin” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Sözlü, “Bizlere kurtuluş ve bağımsızlık sevincini, gururunu yaşatan Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, ebediyete intikal eden ruhları önünde saygıyla eğiliyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle hemşehrilerimin Kurtuluş Bayramı’nı bir kez daha bütün kalbimle kutluyorum” dedi.