TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sadık Kakaç, tamamı ithal edilen doğalgazı yüzde 50'leri artan oranda elektrik enerjisi üretiminde kullanmanın sakıncalı olduğunu belirterek, "Bu ülkemiz için risklidir ve elektriği en pahalı kullanan ülkelerden birisi olmaya devam ederiz" dedi.

Zonguldak'ta Bülent Ecevit Üniversitesi Prof.Dr. Arif Amirov Salonu'nunda düzenlenen, 'Yenilenebilir Enerjinin Bugünü Yarını' konferansta konuşan Prof.Dr. Sadık Kakaç, enerjinin, bir ülkenin ekonomik ve sosyal gelişiminin en temel ve sürükleyici gereksinimlerinden birisi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kakaç, "Enerji politikalarında önemli unsurlar; enerji verimliliğini artırmak, enerji tasarrufuna önem vermek. Milli gelirde dolar başına kullanılan enerjiyi azaltmak, yani enerjiyi en verimli şekilde üretebilecek, iletecek, kullanacak, teknolojileri kullanmak, geliştirmek" dedi.
Tamamı ithal edilen doğalgazı yüzde 50'leri artan oranda elektrik enerjisi üretiminde kullanmanın sakıncalı olduğunu vurgulayan Kakaç, "Bu ülkemiz için risklidir ve elektriği en pahalı kullanan ülkelerden birisi olmaya devam ederiz. Nükleer santrallerin devreye sokulması yerindedir. Bu benim şahsi kanaatim. Doğalgaz, genellikle yakmak içindir, elektrik üretiminde güvenilir bir kaynak değildir. Doğalgaza bağımlılık yüzde 98, petrole yüzde 98. Elektrik enerjisi üretiminde doğalgazın katkısı yüzde 20-25’lerde olmalıdır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI