Milli Güneş Enerjisi Santral Teknolojisi (MİLGES), Milli Hidroelektrik Santral Teknolojisi (MİLHES), Yüksek Gerilim Doğru Akım Teknolojisi (YGDA), Milli Türbin Kanadı Teknolojisi (MİLKANAT) tanıtımı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla gerçekleşti.
TÜBİTAK’ın enerji projeleri MİLGES, MİLHES, YGDA, MİLKANAT’ın tanıtımı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık’ın katılımıyla TÜBİTAK’ta gerçekleşti. Bakan Yıldız, yaptığı konuşmada MİLGES, MİLHES, YGDA ve MİLKANAT projeleri dışında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile geliştirdikleri diğer projelere değinerek, "Bitme aşamasında olan MİLRES projemizi inşallah yakında direğe dikeceğiz. 1,5 megavata kadar rahatlıkla çıkarılabilen bir milli rüzgar santralini inşallah bu ay içinde yetişirse dikeceğiz ve ilk milli rüzgar türbinimiz, rüzgar enerjisini üretmeye başlayacak. Enerji Bakanlığımız ile düşük verimli kömür kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili TÜBİTAK bünyesinde çalışmalarımız sürüyor" ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE MAALESEF ENERJİDE YÜZDE 85 DIŞA BAĞIMLI”
“Enerji Türkiye için kritik önemde bir konu” diyen Işık, şunları kaydetti:
“2002 yılından bugüne kadar Türkiye’nin enerji tüketimi iki katına çıktı. 2023’te de iki katı daha enerji ihtiyacımızın olacağı açık ve Türkiye maalesef enerjide yüzde 85 dışa bağımlı. Cari açığımızın da en temel sebebi enerji ithalatımız. Eğer Türkiye, enerjisini kendi yerli imkanlarıyla karşılamış olsaydı, bugün Türkiye’nin büyümesi en az yüzde 2 daha fazla olurdu. Enerji sektörü Türkiye’de bizim açımızdan sadece üretim noktasında arz güvenliği açısından değil, enerjide dışa bağımlılığın minimize edilmesi için yerli teknolojilerin geliştirilmesi açısından son derece önemli.”
“PARALEL YAPININ SIZMA GİRİŞİMLERİYLE GÜNDEME GELMESİ TÜBİTAK’A ÇOK CİDDİ BİR HAKSIZLIK DİYE DÜŞÜNÜYORUM”
TÜBİTAK’ın son dönemde paralel yapıyla gündeme geldiğini anlatan Bakan Işık, "Bizim arzumuz kesinlikle TÜBİTAK’ın bilim ve teknolojide attığı öncü adımlarla gündeme gelmesi. Bu Türkiye’nin geleceği açısından önemlidir. Paralel yapıyla devleti içten ele geçirip, bir takım küresel güç odaklarının hizmetine sokma gayretine karşı sonuna kadar mücadelemizi devam ettireceğiz ama TÜBİTAK’ın sadece paralel yapı operasyonları veya paralel yapının sızma girişimleriyle gündeme gelmesi, TÜBİTAK’a çok ciddi bir haksızlık diye düşünüyorum. TÜBİTAK Türkiye’nin özellikle geleceğinde yerli, yenilikçi ve yeşil üretim noktasında da bizim en önemli güç kaynağımız. TÜBİTAK’ın özellikle önümüzdeki süreçte bir paradigma değişikliğiyle yeniden yapılandırılmasıyla ilgili çalışıyoruz. Burada sadece TÜBİTAK’ın Ar-Ge yapan birimler olmaktan çıkarıp kritik teknolojilerle geleceğin teknolojileriyle Ar-Ge yapan ama diğer araştırma alanlarında aynı zamanda Ar-Ge yaptıran bir yapısal dönüşüme TÜBİTAK’ın geçmesi gerekiyor" diye konuştu.
Türkiye’de yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimini arttırmak amacıyla 2012 yılında Konya Karapınar’da Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kurduklarını belirten Işık, Niğde ve Karaman’da Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kurmak için yapılan başvuruları değerlendirdiklerini kaydetti.
“ÜÇÜNCÜ NÜKLEER SANTRALİN YAPIMI TAMAMEN YERLİ ÜRETİM ÜZERİNE KURULACAK”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, LED’lerle alakalı uygulamalarda ithal LED’lerin kullanılmasıyla beraber enerji tasarrufunun doğru olmadığını söylediklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Gelen firmalar da bunu kabul ettiler. Karapınar’da 3 bin megavatlık dünyanın en büyük güneş çiftliğini kuracaksak, bunun ancak yine yerli üretimle beraber olabileceğini kendilerine söyledik. Firmalar buna sıcak bakıyorlar. Yalnızca Türkiye’nin büyüme rakamları değil, siyasi istikrarı şu veya bu gerekçeyle bozulan komşu ülkelerin, Ortadoğu’nun ve bir Afrika Sahrası’yla alakalı çok geniş bir pazarı hedefliyorlar. Bazen bizim ürettiğimiz, ithal ettiğimiz kalemlerden daha pahalı olabiliyor. Enerji sektörü çok büyük bir pazar. Yerli üretim yakma lazımsa, milli duruşu sergilemek lazımsa buna borcu olanlar Enerji ve Sanayi Bakanlıkları değil. Aklı yeten kim varsa, özel sektör, sanayiciler. İki tane kuracağımız nükleer güç santralleriyle alakalı yaptığımız anlaşmalarla hükümetlerarası anlaşmalarda biz dedik ki ‘Bunları biz vereceğiz.’ Karşımızdaki ülkeler dediler ki, ‘Siz ancak ürettiğiniz kadar verebilirsiniz.’ Bizler ancak yerli üretimimiz kadar verebiliriz. Bu oranı belirleyecek olan bizim bu tür projelerimizdir. Biz üçüncü nükleer güç santralleriyle alakalı şuanda mevcut olan pazarı bilerek durdurduk. Bunların yerli mühendislerimiz ve yerli üretimle beraber yapılabilmesinin teyidine yaklaşık 2025-2026 yılına kadar 8 tane ünite yapılacak. Yaklaşık 9 bin 500-9 bin 600 megavatlık santral devreye alınacak. Bu arada üçüncü nükleer santralin yapımı tamamen yerli üretim üzerine kurulacak. Hedefimiz bu.”
Bakan Yıldız, yalnızca Nisan ayının sonunda 3 bin megavatlık yeni rüzgar santralinin ihalesi için 42 bin 273 megavatlık müracaat olduğunu, tam 14 kat müracaat olduğunu bildirdi.
Konuşmaların ardından Bakan Işık ve Bakan Yıldız, Karapınar Enerji İhtisas Bölgesi’yle alakalı iş birliği protokolü imzaladı.