Türk Polis Teşkilatı’nın 170. kuruluş yıl dönümünde açılan sergide Selçuklu döneminden günümüze kadar kolluk görevlilerinin giydiği kıyafetler ile bazı belgeler ve fotoğraflar sergilendi.
Türk Polis Teşkilatı’nın 170. kuruluş yıl dönünü nedeniyle düzenlenen etkinliğe İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz ve çok sayıda davetli katıldı. Türk Polis Teşkilatı’nın belgelerle tarihinin sergilendiği etkinliğin açılışını Bakan Öztürk, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Ersoy, Emniyet Genel Müdürü Lekesiz birlikte yaparken, davetliler sergiyi ilgi ile inceledi. Sergide 50 tarihi belge ile Selçuklu ve Osmanlı’dan günümüze Türk polisinin üniforması ile ilgili 20 tarihi polis kıyafetinin sergilendiğini açıklayan Bakan Öztürk, Polis Teşkilatı’nın günümüz modern devlet toplum yapısında çok önemli bir görevi yürüttüğünü kaydetti. Bakan Öztürk, “Tarihsel olarak subaşılıktan başlayarak günümüze kadar gelen pek çok asayiş ile ilgili, şehir kolluğu ile ilgili pek çok teşkilat vardır. Modern anlamda biz ilk kolluk teşkilatımızı Polis Teşkilatı ile birlikte kurduk. Ciddi bir geleneğe sahibiz ama bu gelenek 170 yıllık oluşmuş bir gelenekten ibaret değil, daha önceki yıllara ait pek çok birikim bu teşkilata sızmış ve doğal olarak 170 yıldan ibaret olmayan koskoca bir geleneğe sahip. Polis demek, toplumun aynası demektir. Toplumda ne varsa Polis Teşkilatı’nda da o vardır, bundan çok farklı steril bir şey beklememek lazım. Başka türlü bir kimlik oluşturma zorlamaları, başka türlü sıkıntılara sebebiyet verir. Bizatihi toplumu yansıtan kuruluş olması lazım. Bugün açılışını yapacağımız sergi geçmişten geleceğe bizler için bir köprü kurmak, hem manevi hem de kültürel değerlerimizi bizlere hatırlatmaktan geçiyor. Polis yemininden Kafkas cephesinde büyük kahramanlıklar gösteren Rıfat Efendi’den, Maraş cephesinde büyük yararlar gösteren Ali Aslan Bey’den ve daha pek çok polis kahramanından bahseden bir sergi. Bir bakıma bir tarih içinde gezinti özelliğini de bize gösterecektir. Polis Teşkilatı’nın 170. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum” dedi.
Tarih içinde belgelerle Türk Polis Teşkilatı’nın Selçuklu döneminden günümüze kadar olan seyrini Ankaralılarla paylaşmak istediklerini belirten Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz ise, “Türk Polis Teşkilatı 170 yıllık geçmişinden aldığı güç ve enerji ile gerçekten trafikten terörle mücadeleye, uyuşturucu ile mücadeleden insanımızın güvenliği ile ilgili sorumlu olduğu alanda ve bölgede gıpta ile izlenen yüz akı çalışmalar sergilemektedir. ‘Yenilenmeyen yenilir’ ilkesinden hareketle bir taraftan günün teknolojisine kurumun ayak uydurmasını sağlayarak, diğer taraftan her gün eğitim faaliyetlerini eksik etmeden, dünyadaki gelişmeleri de izleyerek teşkilat mensuplarının sorumlu oldukları alanla ilgili yeni kalmaları ile ilgili, suç ve suçlu ile mücadelede son derece azim ve kararlılıkla mücadele etmede Türk Polis Teşkilatı halkımızın haklı güvenine mazhar olmuş önde gelen kurumlarımızdan birisidir. Bugünü anlamak, geleceği de daha güçlü bir şekilde planlayabilmek için geçmiş yararlanabileceğimiz en büyük hazinelerin başında gelir. Türk Polis Teşkilatı olarak hem tarihe saygı hem de tarihi yolculuk içinde ne olup bittiğini kavrayarak geleceğin daha güçlü şekilde kurulabilmesi açısından tarih içinde belgelerle Türk Polis Teşkilatı’nın seyrini, Selçuklu döneminden Osmanlı’ya, arkasından da Cumhuriyet döneminden modern polis teşkilatına uzanan bu çizgiyi Ankaralılarla paylaşmak istedik” diye konuştu.