AK Parti Diyarbakır milletvekili aday adayı Abdullah Atik, başkanlık sisteminin hayata geçirilmesi durumunda Türkiye’nin hantal yapıdan kurtularak şaha kalkacağını söyledi.
AK Parti Diyarbakır milletvekili aday adayı Abdullah Atik, cuma namazı sonrasında tarihi Ulucami önünde vatandaşlarla bir araya geldi. Vatandaşlarla sohbet edip çay içen Atik, talepleri dinledi. Mehmet Altun ve Haci Salih Salçak isimli vatandaşlar, çözüm sürecinin bir an önce başarıyla sonuçlandırılmasını beklediklerini ifade etti. Abdullah Atik ise, süreci başlatan ve kararlı şekilde sahip çıkan tarafın AK Parti olduğunu belirterek, “Bize bu konuda güvenin. Bu işte geri dönüş yok. Biz bu konuyu siyaset ve parti üstü görüyoruz” dedi.
Atik, başkanlık sistemi konusunda da açıklamalarda bulundu. Atik, 80 milyona dayanan ülke nüfusunun cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023’te 100 milyona ulaşacağını belirterek, mevcut idari, siyasal, bürokratik ve parlamenter sistemle ülkenin başarıyla yönetilmesinin neredeyse imkansız hale geldiğini söyledi. Atik, "Giderek tıkanan sistemi aşmanın en önemli yolu başkanlık sistemidir. Muhalefetin iddia ettiğinin aksine kuvvetler ayrılığı daha güçlü ve net olacak. Hemen her ülkenin kendine has özelliklere sahip başkanlık veya yarı başkanlık sistemi var. Türkiye’de dünyadaki modern örneklerle donatılmış ancak bizim ülkemizin koşullarına göre dizayn edilmiş başkanlık ya da yarı başkanlık sistemi uygulanmalıdır. Adem-i merkeziyetçi bir yapı ile idari, siyasi ve bürokratik açmazlar aşılarak, temsiliyet oranı artırılarak ve halkın yönetime katılımı daha fazla artırılarak parlamenter sistemin getirdiği bugünkü hantal yapı aşılacaktır. Recep Tayip Erdoğan’ın savunduğu başkanlık sistemi, başta Kürt sorunu olmak üzere ülkemizdeki birçok demokratikleşme sorununa da kalıcı çözüm getirecektir” diye konuştu.
“PARALEL YAPI İLE SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”
Atik, Meclis’e girmesi halinde en büyük mücadele alanlarından birinin de “paralel yapı” olacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu mücadeleyi de siyaset üstü görüyoruz. Bu olay aslında ülke meselesi ancak muhalefet, AK Parti’ye karşı olan her yapıyı desteklediği için paralel yapı ile işbirliği yapıyor. Bu yapı ile sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bunu halkımıza karşı bir görev ve verilmiş söz olarak kabul ediyorum."