Ali Rıza ETCİ/ERMENEK (Karaman), () - KARAMAN'ın Ermenek İlçesi'nde 6 ay önce meydana gelen ve 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan 3'ü tutuklu 16 sanıklı davanın ilk duruşması 15 Haziran'da yapılacak.
Ermenek'in İlçesi Pamuklu Köyü Cenne Mevkii'nde 28 Ekim günü Has Şekerler Madencilik şirketine ait linyit ocağında eski ocakta biriken suyun basması sonucu meydana gelen faciada 18 madenci yaşamını yitirdi. Soruşturmayı yapan savcının hazırladığı 168 sayfalık iddianameyle Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. İddianamede yer alan tutuklu sanıklar Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi Müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey ve aynı şirketin teknik nezaretçisi Ali Kurt ile tutuksuz sanıklar Ermenek Cenne Linyit Madencilik şirketi işletme müdürü Mehmet Zeybek ve Has Şekerler Madencilik şirketinin daimi nezaretçisi maden mühendisi Yavuz Özsoy'un da bulunduğu 14 sanık 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Diğer sanıklar işçi N.Ö. 'yetkisi olmadığı halde belgelere imza atmak', M.A. da faciayı 'bildirme yükümlülüğünü ihlal' suçlamasıyla hakim önüne çıkacak.
Faciada yaşamını yitiren 18 madencinin aileleri ve yakınlarından oluşan aralarında ölen madencilerin 1-2 yaşlarındaki çocuklarının da bulunduğu 62 kişinin şikayetçi olarak yer aldığı iddianamede, aralarında aynı madende çalışan işçilerin de olduğu 45 kişi tanık olarak bulunuyor.
Bilirkişi raporunda şirket sahipleri Saffet Uyar ve Abdullah Özbey ile asli kusurlu bulunan Maden İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileriyle ilgili soruşturma izni verilmemişti.

FOTOĞRAFLI