Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Belarus’un Başkenti Minsk arasında kardeş şehir ilişkilerinin ilk adımı olan İşbirliği Niyet Anlaşması imzalandı.

Dünyada yeni trend olan kalkınmanın yerelde başladığı düşüncesi, şehirleri ekonomik, sosyal, kültürel ve eğitim işbirliklerine yönlendiriyor. Bu sürecin ilk ve lokomotif adımı Kardeş Şehir Anlaşmaları, uzakları yakınlaştırırken, iyi uygulamaları kolay ulaşılabilir kılıyor. Uluslararası gelişmelere duyarsız kalmayan Gaziantep de, farklı kıtalardan 22 şehir ile kurduğu kardeşlik ilişkisi ile dünyayla bağlarını güçlendiriyor. Kardeş şehir zincirine bir halka daha ekleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Belarus’un Başkenti Minsk’le kardeş şehir ilişkilerinin ilk adımı olan İşbirliği Niyet Anlaşması’na imza attı. İki şehir arasında düzenlenen imza törenine, Minsk Büyükşehir Belediye Başkanı Andrey Shorets, Başkan yardımcıları, Türkiye Cumhuriyeti Minsk Büyükelçisi Kezban Nilvana Darama, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken ve Gaziantep’ten heyet katıldı.

“Gaziantep, stratejik bir şehir”

İmza töreninde konuşan Türkiye’nin Minsk Büyükelçisi Kezban Nilvana Darama, Belarus Serbest Bölgede ciddi manada teşviklerin bulunduğuna değinerek, “Bu teşviklerin değerlendirilmesi önemli. Ulaşım ve lojistik açıdan Gaziantep, çok stratejik bir konuma sahip. Minsk Belediyesinin imkanları da geniş, imzalanacak olan protokolle, belirlenen alanlarda ciddi sonuçlar alınacağını düşünüyorum. Minsk heyeti de Gaziantep şehrini yerinde incelendikten sonra işbirliği alanları daha da netleşecektir. Ekonomik çalışma alanları ise ticaret müşavirliğiyle detaylı bir şekilde görüşülerek tamamlanacak” dedi.

“somut projeler geliştireceğiz”

Minsk Büyükşehir Belediye Başkanı Andrey Shorets ise, Türkiye’nin Minsk Büyükelçisi Kezban Nilvana Darama’nın gayretleriyle iki kent arasında ekonomik, kültürel ve ticari açıdan güçlü bir işbirliği kurulacağını belirterek, “İş adamlarıyla geniş içerikli bir toplantı düzenledik. Oldukça faydalı ve önemli bir toplantı oldu. İşbirliği kapsamında karşılıklı menfaatler çerçevesinde somut projelerin geliştirilmesi hususunu konuştuk. Önemli olan ortak bakış açısı ve ortak menfaatlerdir, bu bakımdan her türlü talebe ve desteğe açığız” şeklinde konuştu.

“Kapımız her zaman açık”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken de ülkelerden ziyade şehirlerin işbirliğine daha fazla inandığını aktararak, "Gaziantep, 150 bin çalışanı 5 Organize Sanayi Bölgesiyle, bölgenin en güçlü şehridir. Gastronomi ve arkeoloji kentiyiz. Yesemek, Zeugma gibi tarihi ve kültür mirasıyla dikkat çeken Gaziantep’e sizleri en kısa sürede bekliyoruz, kapımız her zaman sizlere açık" diye konuştu.

İşbirliği Niyet Anlaşması imza töreninin ardından Minsk Belediyesinin projelerine yönelik düzenlenen teknik ziyarete katılan heyet, özellikle altyapı çalışmaları, metro hattı, toplu taşımacılık ve Teknopark çalışmalarını yerinde inceledi.