Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, genç girişimcilere ve girişimci adaylarına, hayal kurmaları, risk almaları ve hayallerini gerçeğe dönüştürmeleri tavsiyesinde bulunarak, “Dünya ticaretinde ve siyasette güçlü olmak lazım. Güçlü olmanın yolu da girişimcilikten geçiyor” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünde düzenlenen, organizasyon ortakları arasında ATO’nun da bulunduğu G3 Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde gerçekleştirildi. Türkiye’nin en büyük girişimcilik zirvesi olan ve bu yıl onuncusu düzenlenen G3 Forum, bin 500 girişimci ve girişimci adayını “Girişimcilik Senin İçinde, Gözünde Büyütme” temasıyla bir araya getirdi. G3 Forum’un açılışında konuşan ATO Başkanı Baran, Türkiye’nin ticarete çok ihtiyacı olduğunu söyledi.

"Kurtuluşun yolu girişimcilik ve markalaşma"

Baran, konuşmasında yerli ve milli üretim ile markalaşmanın önemine işaret etti. Türkiye’nin kendi markalarını ortaya çıkarması, vatandaşların da yerli ve milli ürünleri tercih etmeleri gerektiğini söyleyen Baran, "Bu ülkenin kurtuluşunun ve cari açığı azaltmanın hem markalaşmadan hem girişimcilikten hem de kendi yerli ve milli ürünlerimize sahip çıkmaktan geçtiğini düşünüyorum" dedi.

Baran, girişimcilikte çıraklığın önemine de değindi. Çocukluğunun ve gençliğinin zor şartlar altında geçtiğini söyleyen ATO Başkanı Baran, her yaz mahalledeki iş yerlerinde çıraklık yaparak, hafta sonları stadyumda maç izlemeye gelenlere, üzerine oturmaları için eski gazete satarak ticareti öğrendiğini anlattı. Baran, şu an yürütmekte olduğu işi de kardeşiyle birlikte babasının emekli ikramiyesiyle kurduğunu söyledi.

Ankara Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz ise konuşmasına genç girişimcileri ve kadın girişimcileri tebrik ederek başladı. Günümüzde girişimcilik için sermaye gerekmediğini, girişimci olmak isteyen gençlerin ve kadınların geçmişe kıyasla daha çok imkana sahip olduklarını vurgulayan Yavuz, “Biz bilgisayarın ne olduğunu bilmiyorduk. Sizler teknolojiyi çok iyi kullanıyorsunuz. İşverenler olarak size her türlü desteği vermeye hazırız” ifadelerini kullandı. Yavuz, kadınların mutlaka ekonomiye katılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ali Sabancı’dan tavsiyeler

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı da girişimci adaylarına tavsiyelerde bulundu. Değer oluşturmadan para kazanılamayacağını vurgulayan Sabancı, "Eğer çalışırsak, denersek bir yerlere ulaşırız. Hata yapmak istemiyorsanız bir tane yolu var. Hiçbir şey yapmamak. Lütfen enerjimizi yitirmeyelim. Bir sürü olumsuzluk olabilir ama olumsuzlukta da fırsatlar vardır" açıklamasında bulundu.