Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, toplum yaşamında her şeyin kanunlarla düzenlenemeyeceğini belirtti.
Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Mart Ayı Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında “Yerel Yönetimlerde Etik” konulu konferans veren Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, toplumun ahlak ve erdem yönünden kendini geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Murat, “Her şeyi kanunla düzenleyemezsiniz. Dolayısıyla topluma şekil verecek olan ahlaki değerlerdir yani vicdanların eğitilmesidir. Eğer siz vicdanları eğitemezseniz ne kadar önlem alırsanız alın ister özel sektörde, ister kamuda, ister ailede sıkıntıyla karşı karşıya kalırsınız. Bugün modern dünya bunun sıkıntısını yaşıyor” dedi.
“YASALARLA HAYATIN HER ALANI DÜZENLENEMEZ”
"Yasalarla hayatın her alanı düzeltilemez" diye konuşan Prof. Dr. Sedat Murat, "Bazı şeyler vardır ki yasaların sınırına girmez ama öyle bir vicdani eğitim almıştır, öyle bir şekle sokulmuştur ki yasalara da ihtiyaç olmayan insanlar vardır. Yasalarla hayatın her alanı düzenlenemez. O boşlukları dolduracak olan etik değerlerdir, bana göre yasalardan çok daha önemlidir. Mesela ahi birliklerinin yaptığı gibi önceliği eğitime vereceksin, öyle bir toplum meydana getireceksin ki, ‘Hadi bakalım vicdanın el veriyorsa suç işle.’ Bunu dedirtecek bir hale getirmek gerekir. Öncelikle eğitimin verilmesi, farkındalığın oluşturulması, vicdanların mümkün olduğu kadar temiz hale getirilmesi gerekir” şeklinde konuştu.
Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat’ın konferansına Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Hikmet Yıldırım, Daire Başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.