Dünyayı güney ve kuzey yarım küre diye iki parçaya bölen ekvator çizgisinin Uganda’dan geçtiği nokta ilgi odağı oluyor. İki yarım kürenin kesiştiği çizgisinin ziyaretçileri yılın 365 günü eksik olmuyor. Öyle ki Uganda, ekvator çizgisini turizme dönüştürmüş durumda. Ekvator hattında en fazla dikkati çeken ise güney ile kuzey yarım küre arasındaki yer çekiminin farklı olduğunu gösteren ilginç deney oluyor.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) Uganda'da dünyanın sayılı ülkelerinde geçen, sıfırıncı enlem olarak kabul edilen ekvator çizgisini ve burada yapılan ilginç deneyi görüntüledi.

Uganda’nın başkenti Kampala ile ülkenin orta yerlerinde yer alan Masaka kara yolunu kesen ekvator çizgisi, yol kenarındaki bir lokantadan geçerek ilerliyor. Bölgeye gidenler çizgi üzerinde dikilen halka şeklindeki maket önünde güney ve kuzey yarım küresine birlikte ayak basma fırsatı buluyor. Çemberin solundaki S, İngilizcede güney anlamına gelen "South" kelimesinin ilk harfini, N de kuzey anlamına gelen "North" kelimesinin ilk harfini temsil ediyor.

Ekvator çizgisinin geçtiği noktanın N tarafından yani kuzey yarım kürede yapılan su deneyinde huniden boşaltılan suyun ağzına konulan çiçek, saat ibresi yönünde dönerken hemen birkaç metre ileride S tarafındaki güney yarım kürede yapılan deneyde ise çiçek saat ibresinin tersi tarafında dönüyor. Tam ekvator çizgisi üzerinde yapılan deneyde ise çiçek hiçbir tarafa dönmüyor.

Özellikle ülkeye geden yabancıların uğrak yerlerinden olan ekvator çizgisini ziyaret edenlere anı olarak sertifika veriliyor. Sertifikalarını alanlar bu anı çizgi üzerinde çektirdikleri fotoğraflarla hatıralara kaydediyor.

Çizgi üzerinde her gün yüzlerce araç güneyden kuzeye ve kuzeyden güney geçiyor. Ekvator çizgisini ziyaret eden iki Türk arkadaşının çizgi üzerindeki yarım küre ziyareti canlandırması ise renkli görüntü oluşturdu. Önce güney ayrım küresindeki kuzey yarım küresinden geleni karşılarken, sonra kuzey yarım küresindeki güney yarım küresinden gelen arkadaşı karşıladı.

Bu arada çizgi üzerinde toplana Ugandalı çocuklar Cihan aracılığıyla Türkiye’ye selam gönderdi.

EKVATORDAN KISA KISA

Ekvator çizgisinde yer çekiminin az olması nedeniyle ağırlıklar yüzde 3 daha az gösteriyor. Ekvator, Afrikada Uganda, Gabon, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Somali ve Kenya sınırlarından geçiyor. Asya kıtasında ise Maldivler ve Endonezya, Amerika kıtasında da Kolombia, Ekvador ve Brezilya’dan geçiyor.
Güney ve kuzey tarım küreleri ayıran sınır çizgisi konumundaki ekvator hattı 40 bin kilometre uzunluğunda. Dünyanın dönme hızının en fazla olduğu yer ekvator hattında oluşuyor. Dünyanın ekvatordaki saatteki hızı bin 670 kilometredir. Ekvator her iki kutba eşit mesafede yer alıyor. Güney ve kuzey kutupları ekvatordan 9 bin 640 kilometre uzakta bulunuyor.

Güneş ışınları 21 Mart ve 23 Eylül olmak üzere yılda iki defa dik gelirken, bu tarihlerde ekvatordaki gölge sıfırlanıyor.