Enver ALAS/İSTANBUL, () TÜRKİYE  Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Artık bankalarımızın bahanesi kalmadı. Merkez Bankası hem politika faizini hem de fonlama faizini indirdi. Bankalardan, faizlerdeki bu gerilemeyi muhakkak kredi faizlerine özellikle de konut kredilerine yansıtmasını istiyoruz" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) desteğiyle gerçekleştirilen '2. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi', Şişli Marriot Otel'de başladı. 'Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem Yeni Hedefler' başlığı altında yapılan kongrenin açılış oturumunda bir konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası'nın dün açıkladığı faiz indirimi kararını değerlendirerek, bankalara çağrıda bulundu.

"BANKACILIK SEKTÖRÜ, REEL SEKTÖRÜ VE VATANDAŞLARIMIZI MAĞDUR ETMESİN"
Hisarcıklıoğlu, "Artık bankalarımızın bahanesi kalmadı. Merkez Bankası hem politika faizini hem de fonlama faizini indirdi. Bankalar da faizlerdeki bu gerilemeyi muhakkak kredi faizlerine özellikle de konut kredilerine yansıtmasını istiyoruz. Bankacılık sektörü, reel sektörü ve vatandaşlarımızı mağdur etmesin" dedi.
İnşaat sektörünü Türkiye'nin lokomotifi ve stratejik sektörü olarak görülmesi gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Ülkemizde 'orta sınıf' büyüyor, büyüyen orta sınıf şehirlere yerleşiyor. 60 yıl önce şehirlerde yaşayan nüfus yüzde 15'dir. Bugün ise bu oran yüzde 75'e geldi. Bu nedenle şehirlerimizin yenilenmesine ve büyümesine ihtiyaç var. Şehirlerin daha yaşanabilir, kaliteli olması açısından inşaat sektörünün temsilcilerine önemli görevler düşüyor" diye konuştu.

"2014 KONUT SATIŞI AÇISINDAN BEKLENDİĞİ GİBİ GEÇMEDİ"
İnşaat sektörünün 2014 yılında durmadan yoluna devam ettiğini kaydeden Rifat Hisarcıklıoğlu, konut satışı açısından ise beklendiği gibi geçmediğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, "Konut satışları 2014 yılında 2013'e göre sadece binde 7 arttı. Bu azalma ipotekli konut satışlarının azalmasından kaynaklandı. İpotek dışı konut satışları ise yüzde 11 arttı" dedi.

GÜRGEN: "BİR MİLYON KİŞİ KENDİ TAŞINMAZINI, KONUTUNU, İŞYERİNİ DÖNÜŞTÜRÜYOR"
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen ise kongrede yaptığı konuşmada kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi verdi. Kentsel dönüşüm çalışmalarının uzun süredir devam ettiğini ifade eden Gürgen, "Bugüne kadar TOKİ'nin, belediyelerin, özel teşebbüsün gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projleri var. Bu dönüşüm projeleri depreme karşı aynı zamanda hayat kurtarma projeleridir. Bu hayat kurtarma projesinin içerisinde vatandaştan devletin en üst noktasına kadar herkesin aktif olarak bulunması gerekir. Bizim elimizdeki en son veriye göre 65 bin bina, bunların içerisinde 225 bin konut, ki bunların içerisinde ortalama bir aile nüfusunu hesapladığımızda 1 milyon nüfusa denk gelir. Bir milyon kişi kendi taşınmazını, konutunu, işyerini dönüştürüyor" diye konuştu.
Bu tür kongre ve toplantıların sektör ve kentsel dönüşüm çalışmaları için faydalı olduğuna vurgu yapan Gürgen, kongrenin sonuçlarından kendilerinin de çok önemli sonuçlar çıkaracaklarını ifade etti.
Öte yandan açılış oturumunun sona ermesiyle '2. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi' 3 ayrı başlıkta gerçekleştirilecek oturumlarla devam edecek. Bu oturumlarda bazı ilçe belediye başkanları, kamudan ve özel sektör temsilcileri ile üniversitelerden kongreye katılan davetliler konuşmalar yapacak.

(FOTOĞRAF)