YSK'nın 7 Haziran seçimlerinin kesin sonuçlarını açıklamasına sayılı günler kala siyasi partiler çalışmalarını hummalı bir şekilde yürütürken, AK Parti bu süreçteki yol haritasını belirledi.Siyasi partiler, yeni hükümetin kurulmasına ilişkin koalisyon turları ve formülleri üzerinde istişarelerini sürdürüyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümeti kurma görevini üstlendikten sonra koalisyon görüşmelerini yürütmek, CHP ve MHP ile temaslarda bulunmak üzere bir komisyon kuracak. Bu kapsamda CHP ve MHP için ayrı iki heyet görevlendirilecek.

PARTİLERİN HEYETLERİ HAZIR

Partilerde koalisyon sürecini yürütecek isimler de yavaş yavaş belli olmaya başladı. Partiler arası süreci yürütecek isimler arasında AK Parti'den Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin, Mustafa Şentop, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AK Parti MKYK Üyesi Salih Kapusuz ve Genel Sekreter Haluk İpek.

TRAFİK HIZLANIYOR

Heyetler, iki partiyle bir araya gelecek. AK Parti'nin teklifleri heyetler aracılığı ile iki partiye iletilecek. Aynı zamanda partilerin önerileri de dinlenecek, not edilecek. Temasların ardından heyetlerin edindikleri veriler Başbakan Davutoğlu'na sunulacak. Komisyonlar, olası bir koalisyon durumunda ele alınacak taslak protokolü hazırlayacak. Bunun için de iki ayrı protokol metni hazırlanacak.

OLMAZSA TEKRAR SEÇİM

Heyetlerarası temasın ardından Davutoğlu da siyasi parti liderleriyle görüşecek. Ardından Davutoğlu'nun başkanlığında bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirilecek. Bu toplantıda, hangi parti ile koalisyon yapılacağı ile ilgili kesin karar verilecek. Kaynaklar, tüm koalisyon seçenekerinin zorlanacağını, koalisyon olmaması halinde yapılacak tek çarenin de tekrar seçim olduğunu ifade ediyor.

CHP VE MHP DE BELİRLEDİ

AK Parti'nin dışında CHP ve MHP de koalisyon görüşmelerini yürütecek isimleri belirledi. Oluşturulan heyetlerde, CHP'den Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu ile Grup Başkanvekili Levent Gök, MHP'den Genel Başkan Yardımcıları Tuğrul Türkeş, Zuhal Topçu ve Edip Semih Yalçın ile Milletvekili Murat Başesgioğlu'nun yer aldığı öğrenildi.

SEÇMENİN ZİHİN HARİTASI ÇIKARILIYOR

Bir yandan koalisyon formülleri üzerinden trafik devam ederken diğer yandan da 2015 genel seçimlerine ilişkin anket firmalarının çalışmaları sürüyor. Üç başlık altında yürütülen çalışmalarda şu hususlar inceleniyor:

'Seçmen kime, nasıl, neden oy verdi? Seçimden sonra kanaatleri değişti mi? Erken seçim mi koalisyon mu olmalı?' Üç başlık altında seçmene yöneltilen sorularla seçmenin zihin haritası çıkarılıyor. Haftasonu bitmesi beklenen anketin sonuçları Davutoğlu'na bir rapor şeklinde sunulacak.

Önceki gün AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan grup toplantısının kapalı bölümünde AK Parti Grup Başkanvekilleri, AK Parti'nin 258 milletvekilini, Meclis'in çalışma yöntemleri hakkında bilgilendirdi. İşi iyi bilen kişilerden ekip kurmaları istenen vekillerden Meclis çalışmalarına tam kadro katılmaları istendi.

Kaynak : Yenişafak