Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, olumsuz hava koşulları ve kar yağışının şiddetini artırması tarımda üretimi olumsuz etkilediğini ancak fiyatların üreticiler tarafından artırılmadığını dikkat çekerek, “Soğuk hava ve araçların yoğun kar yağışı sebebiyle yollarda kalması bahane edilerek fiyatlar aracılar tarafından kasıtlı olarak şişiriliyor” dedi.
“ÜRETİCİ EK MALİYETE RAĞMEN FİYATLARI ARTIRMIYOR”
Fiyatların aşırı şişirilmesi sebebiyle hem üreticilerin hem de tüketicilerin mağdur olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, “Sebze ve meyve üreticileri çetin kış şartlarında üretim yapıyor. Hatta üreticiler soğuk havalarda ürünlerinin donmaması için ek maliyetlere katlanıyorlar. Artan maliyetlere rağmen çoğu üretici bu maliyeti fiyatlara yansıtmamaktadır. Üreticilerin tek hedefi ürününü üşütmeden tüketiciye ulaştırmanın çabası içerisinde olmaktır. Son iki haftada içerisinde sebze ve meyve fiyatlarında yüzde 100’ü bulan zamlar kesinlikle aracıların cebine girmektedir” ifadesini kullandı.
“SOĞUK HAVA BAHANESİYLE FİYATLAR ARTIRILIYOR”
Soğuk hava sebebiyle fiyatlar üzerinde aracıların baskı oluşturduğunu kaydeden Palandöken, şunları kaydetti:
“Bitkisel ürünlerde, aşırı soğuk havalar sebebiyle ürün yetiştirilme şartlarının bozulması, üretim rekoltesinde düşüş meydana getirdi. Bunu fırsat bilen aracılar depolarda tuttukları ürünleri yüksek fiyatlarla piyasaya sürmeye başladı. Olumsuz hava sebebiyle sadece sebze meyvede değil aynı zamanda balık fiyatlarında da artışlar meydana geldi. Balık fiyatlarına en az yüzde 25 zamlandı. Pek çok spekülatör, soğuk havaları bahane ederek fiyatları manipüle ediyor. Gıdada üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki yüksek farkların ortadan kalkması için çok sayıdaki aracının azaltılması gerekir. Vatandaşta, enflasyon da aracıların azaltılmasından olumlu etkilenir.”