MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, müşterilerine iş yerlerinde müzik dinlettiği için hapis ve para cezasına çarptırılan esnafa sahip çıktı.

Geçtiğimiz günlerde Adana’da kafe, lokanta, giyim mağazaları ve benzeri iş yerlerine baskın yapılarak radyoda, bilgisayarda ya da televizyondaki müzik yayınını müşterilerine dinlettiği gerekçesiyle işletme sahipleri ’Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa muhalefet’ suçundan çeşitli hapis cezasına çarptırılmış, kimine 6 bin liraya kadar para cezası uygulanmıştı.

MHP Adana Milletvekili Yılmaz, Cemalpaşa Mahallesi 63006. Sokak üzerinde toplanan bir grup esnafla görüştü. Esnaf sözcülerinden Bilal Er, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP) ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği’nin (MÜYORBİR) uygulamalarının haksızlık olduğunu ileri sürerek, “Bize hem ceza yazıyorlar hem de lisans sözleşmesi yapmamızı istiyorlar. Büyük şaşkınlık içindeyiz ve çaresiz kaldık” dedi.

Televizyondan ya da radyodan yapılan yayınlarda zaten telif hakkı alındığını söyleyen Yılmaz ise, "Hal böyle iken ayrıca o cihazların her bulunduğu iş yerinden de para istenmesi kabul edilebilir bir durum değil. Bu şuna benziyor. Türkiye’ye doğalgaz satan Rusya, ayrıca Türkiye’deki ev ve iş yerlerine gelerek tek tek yeni sözleşme yaparak ücret talep ediyor. Şaka gibi bir şey. Yanlarına avukat ve polis alarak esnafın üzerine giderek baskınlar yapılması, kendini savunamayan esnafa hapis ve para cezasıyla gözdağı verilmesi insafla, vicdanla izah edilemez. İşsizliğin çığ gibi arttığı, açlığın ve yoksulluğun cinneti körüklediği bir süreçte ailesinin nafakasını kazanmak için risk alarak dükkan açan, vergi ödeyen, istihdam oluşturan böylesi küçük işletmelere Deli Dumrul’u andıran uygulamalar zorbalıktır, ayıptır, günahtır” dedi.

Yaptıkları araştırmaya göre uygulamanın yurt genelinde yapıldığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu bir soygun düzenidir. Faiz ekonomisinin özendirildiği süreçte kolay yoldan küçük esnaf üzerinden trilyonlarca liralık rant hesabı yapanlar bu gücü kimlerden alıyor merak ediyoruz. Arkasında bir Bakanlık mı var, hangi siyasi güçler var ortaya çıkacak. Bunun hesabını mutlaka soracağız. Esnafı sahipsiz sanan zihniyet duvara toslayacaktır” dedi.

Seyfettin Yılmaz, konuyu en kısa zamanda Meclis gündemine taşıyacağını söyledi.