Okul protokolü ve vergi rekortmenlerine ödül törenine katılmak için Bartın’a gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Vadeli çek gerçekse, bunu nasıl itibarlı hale getirebiliriz diye baktık, karekodlu çekler çıkararak” dedi.
Vadeli çek konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığını dile getiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “TOBB olarak yaptığımız çalışmalar var. Bunları sizinle paylaşacağım. Özellikle çeklerde sıkıntı oluyor. Çekler üzerinde hapis cezasının kaldırılmasından sonra çekteki güvensizliğin arttığına dair şikayetler var. Bu konu hakkında Ali Babacan’la beraber bir çalışma yaptık. Bankalar Birliği Başkanımızla birlikteydik. Bunu çözebilmek için özellikle çeklerde vadeli çek icadı sadece bize mahsustur. Vadeli çek dünyada hiç yoktur. Dünyada çek nakit ödeme aracı olarak kullanılıyor. Bu güne kadar ekonomiye tek katkımız vadeli çeklerdir. Bunu da sadece biz uyguluyoruz. Vadeli çek gerçekse, bunu nasıl itibarlı hale getirebiliriz diye baktık. Karekodlu çekler çıkararak."
Hisarcıklıoğlu, bununla ilgili çalışma yapıldığını belirterek şunları söyledi: "Karekodlu çeklerde yapılacak işlem şudur. İki türlü çek piyasada olacak, karakodlu çek normal çek olarak. Ben size o çeki vererek mal almak istediğim zaman, benim bütün karşılıksız çeklerim, bunları ödeyip ödemediğim, protestolu olan senedim var mı. Bunları ödeyip ödemediğim, bankalardan ne kadar kredi almışım. Bunların ne kadarını ödemişim. Bunu da görebiliyorsunuz. Ayrıca, ben kendim olarak kredi kartı borcumu ödeyip, ödemediğim, buna kadar, bütün bu bilgilerin yüklenebileceği, bir çek sistemi tasarlıyoruz. TOBB olarak bunun üzerinde çalıştık ve takipçisi olacağız. O zaman tahsilattaki sıkıntıyı bir nebze olsun çözmüş olacağız.”
“ZENGİNLEŞMENİN YOLU GİRİŞİMCİLİKTEN GEÇİYOR”
Girişimciliğin önemine değinen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gençlerimiz ve genç kızlarımız girişimci olmak yerine daha çok ev hanımı olmak ya da bürokraside çalışmayı birinci öncelik haline getirmişlerdir. Benim sizlerden ricam, gençlerimiz ve kadınlarımız için, ilimizin büyüklerine sesleniyorum, onlara protokolde yer verin. Niye diye sorarsanız, çünkü genç kızlarımız ve gençlerimiz, onları görsünler ki, heveslensinler bizde girişimcilik kültürü böyle gelişiyor. Maalesef birbirimizi takip ve taklit ederek yapıyoruz. Onların başarı hikâyelerini de medyamız tanıtsın topluma, genç kızlarımız okurken, ‘Ben girişimci olmak istiyorum’ desin. Onlarda bu işe heveslensin. Bartın’ın merciler arası sorunu girişimciliktir. Son 5 yıla baktığın zaman göç verme ve alma yok, Bartın’da neredeyse nüfus aynı kalmış. Ama zenginleşmenin yolu da girişimcilikten geçiyor.”
“ELİNİZİN ALTINDA BİR HAZİNE YATIYOR”
Filyos Vadisi Projesi’nin bölgenin meselesi değil Türkiye’nin meselesi olduğunu söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Filyos, bölgeyi ticaret merkezi, üretim merkezi, lojistik merkez haline getirecek. Bütün bu bölgenin ekonomisini patlatacak, elimizin altında bir hazine yatıyor. Maalesef bunu bütün bu bölgede başkanlarımızla beraber Cumhurbaşkanımıza seçimlerden 3 gün önce TOBB olarak düzenlediğimiz, Ticaret ve Sanayi Şurası’nda, arkadaşlarımızla beraber bizzat ilettik. İhale süreci yargıda takılı kalmış. Aslında müthiş bir avantajınız var. Seçimler yaklaşıyor. Bu konu bürokraside o tarafta kaldıysa, aşabilecek yolu hep beraber buluyor olmamız lazımdır. Yarın buraya bütün illerden gelecekler. Bütün bölge olarak bizim olmasa olmazımız Filyos’tur. Bizim 1. önceliğimiz Filyos’un bir an önce çözülmesi olmasıdır.”
“EKONOMİDEKİ YAPISAL REFORMLAR TÜRKİYE’Yİ İKİ BUÇUK MİSLİ BÜYÜTTÜ”
Türkiye ekonomisini değerlendiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Kısaca Türkiye’deki ekonomide ne görüyoruz, onu da sizlere söyleyeyim. Bakın Türkiye 2002’den itibaren müthiş bir yapısal reformları gündemine aldı. Ekonomideki yapısal reformlar 1. öncelik haline aldı. Kişi başına düşen gelirimiz, 4 bin dolar seviyesinden 6 yılda 10 bin dolar seviyesine geldi. Biz bunu 6 yılda yaptık, ekonomideki çözülmeyen yapısal reformlar sayesinde yaptık. Bunlara el attık Türkiye tam 2 buçuk misli büyüdü. Tarihimizde 6 yılda ekonominin 2 buçuk misli büyüdüğü bir tarih yoktur. Ama 2008’den sonra bakıldığı zaman olduğumuz yerde çakıldık. 2008’den bu tarafa aynı noktadayız. Sebebi nedir, ekonomideki yapısal reformları unuttuk. Ama ekonomi o kadar dinamik ki, o kadar hızlı değişiyor ki. Önümüzdeki 5 yılda ekonomi yüzde 3 büyümeye devam ederse 10 bin dolardan 13 bin dolara geliriz. Ama yüzde 7 büyütürsek, 17 bin dolar eder. Şimdi tercih sizin, hepimizin ortak, Türkiye yüzde 3’mü büyüsün 7’mi büyüsün. Yüzde 70 daha zengin olmak istemez misiniz arkadaşlar. Olmak istemeyen var mı içinizde. O zaman ne yapacağız. Biz hedefe odaklanacağız. Şartı nedir bunu ekonomideki yapısal reformlardır”
“ÖZAL, 10 MİLYON TURİST GELECEK DEYİNCE HAYALPEREST İLAN EDİLDİ”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu son olarak Özal’ı örnek vererek sözlerine şöyle devam etti: “Rahmetli Turgut Özal dedi ki, ‘Türkiye’ye 300 bin turist geliyor, 10 milyon turist gelecek’ dedi. Herkes dedi ki, ‘Amma hayalperest bu adam kalp ameliyatı oldu herhalde kalpten beyne kan gitmedi. Ondan dolayı beyin hücreleri ölmüş, nereye 10 milyon turist gelecek’, oda bize cevap verdi, o zaman dedi ki, ‘Benim düşündüklerimi siz hayal edemezsiniz’ Özal, 10 milyon turist gelecek derken bu yıl Türkiye’ye inşallah 40 milyon turist gelecek biliyor musunuz. Bunu biz üyelerimiz 30 yılda yaptık. Şu an en önemli gelirimiz, sanayimizde dahil olmak üzere 36 milyar dolarla turizm geliyor. Bunu biz yaptık. Dünyaya da mal satmadığız ülke kalmadı. Bugün İtalya’yla Çin’in arasında en büyük sanayi devi olan ülke Türkiye’dir. Bunu kim yaptı işte bu salonu dolduran sizler yaptınız.”