Anı Antik Kentte Ermenistan’ın ödüllü caz piyanisti Tigran Hamasyan’ın verdiği konserin yankıları sürüyor.
Hamasyan’ın üzerlerinde Papaz giysileriyle Anı Antik kentte verdiği konsere Başkan Murtaza Karaçanta’dan tepki geldi. Karaçanta, Anı’da verilen konserinin içini yaktığını ve bazı basın mensuplarının ise konsere geniş yer verdiklerini ve bu basın mensuplarının kökenlerinde Ermenilerle birliktelik olduğunu ileri sürdü.
Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, “Hepinizin malumu önceki gün Ermenistan’ın ödüllü caz piyanisti Tigran Hamasyan’ın, Harutyun Topikyan şefliğindeki Ermenistan Erivan Devlet Oda Korosu eşliğinde Türkiye-Ermenistan sınırındaki Tarihi Anı Ören yerinde bir konser verdi. Verdi vermesine de içim öyle bir yandı ki hem de bir kez değil birkaç kez ve birkaç yerinden. Nereden başlasam bilemiyorum. Ama şehrin Belediye Başkanı olarak öncelikle söz konusu yerin basında halen daha Ani Harabesi diye lanse edilmesinden başlayayım. Dünya oraya akın akın gelmeye çalışırken bizler halen harabe diye niteliyorsak ortada bir tezat durum olduğu pek çabuk anlaşılacaktır” dedi.
“BAZI BASIN MENSUPLARI KONSERE ÇOK YER VERDİ”
Birilerinin çıkıp Kars Kalesi’ne Ermeni Bayrağı astığını, birilerinin de çıkıp Anı’da konser verip, adına piyano çaldılar dediklerini ifade eden Karaçanta, “Keza basın üzerine düşeni yapmış olayı haber etmiştir. Fakat bazıları nedense bu durumun üzerine çok çok varmış ve yer vermiştir. Acaba etnik kökenlerinde bir birliktelik var diye mi? Yine bir Belediye Başkanı olarak hiç fıtratım olmamasına rağmen bu kez ben isyan etmek isterim. Kars’ın talihsizliğinden ziyade önemini ortaya koyması açısından elzem olsa da birileri çıkar Kars Kalemizden Ermeni bayrağı açar ne var ki turistlerdi açsınlar denir. Birisi çıkar dünkü gibi konser verir ne var ki piyano çaldılar denir. Peki, sorarım size hani sanat evrenseldi hani sanat için de yapılırdı. Hani sanat toplum için de yapılır fakat öteki oluşturulmazdı. O halde papaz vari elbiselerle neden konser verdiniz? Buradaki farklı anlamı bizim de görmemizi sağlar mısınız acaba! Gerçi biz her şeyin farkındayız” diye konuştu.
Başkan Karaçanta, daha sonra şunları söyledi:
“Sözümüz odur ki bizler Türk halkı ve onun gönüllü bekçisi olan Karslılar, Pamuk Prenses ’deki cadıdan ve onun yedirmeye çalıştığı zehirli elmadan haberdarız. Ümidimiz bunu fark edemeyen ve kullanılmaya meyilli olan vatandaşlarımız içindir. Bizim kimseyle sorunumuz yoktur kimsenin de bizle olmasın. Bu güzel Ramazan ayında Peygamberimizin dediği gibi “Birlikte Rahmet ayrılıkta azap vardır.” Herkes de buna göre davranmalıdır.”
Öte yandan Ermenistan’ın ödüllü caz piyanisti Tigran Hamasyan’ın, Harutyun Topikyan şefliğindeki Ermenistan Erivan Devlet Oda Korosu eşliğinde Türkiye-Ermenistan sınırındaki Tarihi Anı Ören yerinde verdiği konser öncesinde, Kafkasya Ticaret ve Kalkınma Ağı (CBDN) Kars Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (KAŞKA) ortaklığında yürüttüğü ‘Beraber Az Mı Tuz Ekmek Yedik’ projesi kapsamında Kars-Gümrü Yemek Atölyesi tarafından bir otelde verilen iftar yemeğinin ardından Tigan Hamasyan’ın mini konserinde Belediye Teknik Başkan Yardımcısı Arda Soner Tatlı ve MHP’li Belediye Meclis Üyesi Erdinç Erdağı’nın da bulunması dikkat çekti. Erdağı’nın, gazetecilerinin fotoğraf çektiğini fark ettiğinde yüzünü saklaması objektiflerden kaçmadı.