KASTAMONU (AA) - Hanönü ilçesinin kültürel değerlerinden Gökceağaç Kilimini canlandırma çalışmaları sürüyor.

Amerikalı araştırmacı yazar Robert Clark ile iş adamı Emir Polat, Gökçeağaç Kilimi ile ilgili Kaymakamı Adem Karadaş’ı ziyaret etti.

Dokuma kilimi ile ilgili beş yıldır Türkiye’de araştırmalar yaptığını söyleyen Clark, "Ancak bizim öz olarak ilgilendiğimiz kendirden elde edilmiş ipten dokunan kilimlerdir. Bu nedenle yakın geçmişte bu yörede bunun yapıldığını bilmek bizi heyecanlandırıyor" dedi.

İş adamı Emir Polat ise "Robert Clark ile Amerika’da başlayan tanışıklığımız zaman içerisinde bizleri buralara kadar getirdi. Konuya gerçekten vakıf ve kendir ipinin elde ediliş süreçlerini ayrıntısıyla biliyor. Biz ise kendisinin rehberliğinde bu yörede Gökçeağaç Kilimini ekonomik bir ürün haline getirip dış piyasaya sunmak istiyoruz. Ancak bizler için önemli olan Gökçeağaç Kilimini geri planında saklı olan tüm hikayesi ile birlikte sunmaktır. Dolayısı ile eskiler nasıl yapıyor idiyse biz de benzer şekilde bunu hayata geçirmeyi arzuluyoruz. Bu konuda Kaymakamlık olarak bizlere destek olunacağını bilmek bizim için fevkalade önem arz ediyor. Bu nedenle Kaymakam beye ve Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hayati Beye çok teşekkür ederiz" diye konuştu.

Kaymakamı Adem Karadaş, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bizden önce Kaymakam Mustan Barış Bey tarafından başlatılmış Gökçeağaç Kilimini canlandırma çalışmalarının bugün bu noktaya gelmesi ilçemiz ve kaymakamlığımız adına son derece önemli ve sevindiricidir. Bizler ilçenin ve yöre halkının maddi ve manevi kalkınması adına yapılabilecek her şeyi yapmaya hazırız. Robert Clark ve Emir Polat beylerin ilçemize ve Gökçeağaç Kilimine ilgileri bizleri de heyecanlandırıyor. Kendilerinin inceleme ve araştırmalarının sonucunda daha somutlaşmış projelerle bir araya geleceğimizi umut ediyorum. Bunun gerçekleşmesi durumunda bizler Kaymakamlık olarak yetişmiş ve nitelikli işgücünün temini başta olmak üzere her konuda destek vermeye hazırız. Bizler Gökçeağaç Kilimini atalarımızdan bizlere tevarüs etmiş saklı bir değer olarak kabul ediyoruz. Dolayısıyla da bunun yaşatılarak gelecek nesillere aktarılmasını ve aynı zamanda ilçemiz insanı için ekonomik bir değere dönüştürülmesini de kendimize önemli bir görev addediyoruz."

Ziyaretin ardından Kaymakam Adem Karadaş,Halk Eğitim Müdürü Hayati Acun, Robert Clark ve iş adamı Emir Polat, Gökçeağaç Kilim atölyesini ziyaret etti, dokuma tezgahları ve dokunmuş ürünleri inceledi.