ARTVİN (AA) - Gürcistan Mtskheta Bölge Valisi Nugzar Kipiani ve beraberindeki heyet, Artvin Valisi Kemal Cirit'i makamında ziyaret etti.

Kipiani, ziyarette yaptığı konuşmada, temel amaçlarının mevcut ilişkileri geliştirmek adına yeni çalışmalara başlamak olduğunu söyledi.

 Mtskheta Bölgesi'nin doğal yapısının Artvin'e çok benzediğini ve ortak yanlarının olduğunu ifade eden Vali Kipiani, "Ortak özelliklerimizin başında turizm, tarım, hayvancılık geliyor. Sizlerin bu konulardaki tecrübelerinizden yararlanmak istiyoruz. Bizim de size katkıda bulunacağımız özelliklerimiz olabilir. Bu konuda da ilişkilerimize katkıda bulunabiliriz. Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler çok farklı ve çok iyi seviyede. Biz de bunları bölgemize indirgeyip ilişkilerimize katkıda bulunarak geliştirmek amacındayız" dedi.

Vali Cirit ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Gürcistan'la olan ilişkilerimize ciddi anlamda önem veriyoruz. Bu noktada Acara Özerk Cumhuriyeti yönetimiyle değişik kültürel etkinliklerde bir arada bulunuyoruz. Bizim Gürcistan'la 110 kilometrelik bir sınır hattımız var. Dolayısıyla bu iki halk aynı iklimin çocuklarıdır. Akrabalık bağları olan iki ayrı ülkeyiz biz" dedi.

Türkiye'de yakın geçmişte kurulan kalkınma ajansları hakkında Kipiani'ye bilgi veren Vali Cirit, şunları söyledi:

 "Kalkınma ajansları sayesinde bölgesel olarak kalkınmak amacıyla bölgenin konseptine uygun değişik çalışmalar içine giriyorsunuz. DOKA'nin kendi bütçesi olduğu için genel bütçenin dışında turizm ve değişik organizasyonlara finansal destek sağlama imkanı doğuyor. Turizm açısından Sayın Valimizin görev yaptığı yerle Artvin arasında yapı olarak bir benzerlik var. Sahil, deniz turizmi Karadeniz Bölgesi'nde çok mümkün değil, ilklim şartları dolayısıyla. Bundan dolayı alternatif turizme, doğa turizmine önem veriyoruz. Ulaşım anlamında coğrafyamız zorludur ama bunun da ayrı bir güzelliği var. Biz doğa turizmini önemseyen birçok ülkeyle çalışmalar içindeyiz. Biz aynı iklimin çocukları olarak birbirimizin turizm organizasyonlarından yararlanacağız."

Konuşmaların ardından Vali Cirit ile Vali Kipiani birbirlerine bölgelerini tanıtan çeşitli hediyeler verdi.