Engelliler konusunda hassasiyetiyle bilinen İzmir İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, hem işitme hem de görme engelliler için seferber oldu.
Engelliler Haftasında İzmir İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, hem işitme hem de görme engelliler için seferber oldu. İzzettinoğlu, işitme engelliler ile iletişim kurabilmek ve onların isteklerini anlayabilmek için önce işaret dilini öğrendi. İzmir İl Sağlık Müdürlüğünde başlatılan 120 derslik kursa katılarak işaret dilini öğrenen İzzettinoğlu, işitme engellilere gösterdiği ihtimamı görme engellilere de gösterdi. Görme engelli vatandaşları bisiklete alıp tur attıran İzzetinoğlu, onlara makam şoförlüğü yaptı.
Engelli vatandaşların derdine merhem olmak gerektiğinden yola çıkarak eğitime başladığını anlatan Ayhan İzzettinoğlu, “Birçok işitme engellimiz geliyor. Bana bir şeyler anlatmaya çalışıyor ben anlayamıyorum. Kendime döndüm dedim ki; niye anlayamıyorum? O insanların derdine merhem olabilmek için önce kişiyle iletişim kurmak lazım, bu hekimliğin de aşamasıdır. Hastaya bakman için ilk iletişim kurmanız gerekiyor. Bundan yola çıkarak geçen sene il sağlık müdürlüğünde işaret dilini öğrenmek için seferber olduk. Bir kurs düzenledik ve yaklaşık 120 ders eğitim gördük. Onun akabinde iletişim kurmaya başladım ve en azından ne istediklerini anlıyorum” dedi.
“ŞOFÖRLÜK YAPARKEN, GÜZELLİKLERİN FARKINA VARDIM”
Engelliler Haftası sebebiyle İzmir Sağlık Müdürlüğü Bisiklet Grubunda pedal çeviren İzzettinoğlu, görme engelliler için bisikletli makam şoförlüğü eğitimi aldı. İSM-BİS (İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Bisiklet Grubu) ve Beyaz Kırlangıçlar (İzmir Emniyet Müdürlüğü Bisikletli Polisleri) Engelliler Haftası kapsamında, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü tarafından alınan ve “tandem” adı verilen özel tasarlanmış bisikletlerle görme engellilerle tur atan İzzettinoğlu, “Engellilerimizin bir çoğu zaten bisiklet kullanmasını biliyor ama yalnız başına çıkamıyor. Sonuçta bu kişilerde bu nimetten yararlanmalı. Engelleri biz koyuyoruz engelleri kaldırmak için de elimizden geleni yapıyoruz. Onlarla bir deneme sürüşü yaptık. İnanın çok keyifliydi ben hayatımda hiç bu kadar keyifli bir bisiklet sürüşü yapmadım. Çünkü etrafımdaki güzelliklerin farkına vardım. Etrafımızda hakikaten çok güzellikler var bunların farkında değiliz. Ama onlara rehberlik edip, makam şoförlüğü yaptığımda bu güzelliklerin farkına vardım. Dilerim ki her vatandaşımız muhakkak gidip engelli vatandaşlarımıza engelleri kaldırma adına makam şoförlüğü yapabilir” diye konuştu.
Boş zamanlarını onlarla geçirmek için çaba harcayan Ayhan İzzettinoğlu, engelli vatandaşların da bisiklet turundan çok mutluluk duyduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Hatta bir hanımefendi bisiklete ilk defa bindiğini ve bundan sonra binmek isterse ne yapması gerektiğini sordu. Ben de ‘Bundan sonra binmek isterseniz lütfen bana gelin. Ben bir saatte olsa sizin için ayıracağım’ dedim. Söz verdim yapacağım. Sonuçta insan biliyorsunuz iyilik yapmak ya da birine yardım etmek için çok nedenlerimiz var, yeter ki biz isteyelim.”
“ONLARLA EMPATİ KURUN”
Yaklaşık 2,5 yıl engelli raporlarına baktığı için onları gördükçe onları yaşamaya başladığını dile getiren İzzettinoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: "O kadar çok engelli vatandaşımız başvuruyor bize, onları gördükçe ben olayı yaşıyordum. Onlarla empati kurmaya çalışıyordum. Ben olsam onların yerine ne yapardım? İşin püf noktası empati kurmaktan geçiyor. Siz eğer karşınızdaki ile empati kurabiliyorsanız, onun derdini anlayabiliyorsunuz. İşte her engelli vatandaşımızla empati kurduğunuzda anlıyorsunuz ki ihtiyaçları var, bu ihtiyaçları gidermek için ne kadar meşgul olursanız olun bir nebze rahatlatırsak ne mutlu bize.”