Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için "sivil diplomasi" devreye girdi. İsrail, Mavi Marmara baskını sonrası Türkiye'nin üç şartından "özrü" karşıladı, "tazminatta" son aşamaya gelindi. Gazze'ye ablukanın kaldırılmasında ise ilk adım atıldı. İsrail hükümeti 2014'te yaşanan bombardıman sonrası Gazze'nin kapılarını ilk kez Türk işadamlarına açtı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başkanlığında kalabalık bir işadamı heyetinin özel izinle Gazze'ye geçişi sağlanırken, Türk ürünlerine ambargoda yumuşama sinyali verildi.

3 ÖNEMLİ ADIM ATILIYOR
Türkiye-İsrail arasında 5 yıldır askıya alınan diplomatik ilişkilerde yeni bir sayfa açılıyor. Karşılıklı büyükelçi atanması konusunda görüş birliği olgunlaşmış durumda. İki ülke arasında normalleşme süreci havaalanından girişte gösterilen kolaylıklardan, Ramallah ve Gazze'ye yapılan üst düzey görüşmelere kadar her alanda kendini hissettiriyor. Yeni dönemde bu bölgede üç önemli adım atılacak. Yaklaşık 10 yıldır İsrail ablukasında bulunan Gazze'nin inşası konusunda Türk firmalara öncelik verilecek. İsrail'in Gazze'ye yönelik ambargosu Türk firmalara esnetilecek.

HAYAL GERÇEK OLUYOR
Filistin'de sanayi bölgesi kurma hayali de gerçek oluyor. TOBBTEPAV'ın çalışmalarını yürüttüğü Cenin'deki organize sanayi bölgesinde (OSB) altyapı çalışmaları hızlandırıldı. Sanayi bölgesinde ilk etapta 5 bin, toplamda 10 bin kişi istihdam edilecek. İsrail yönetimi limana yakın Cenin'de kurulacak sanayi bölgesine mal giriş çıkışında da kolaylık sağlayacak. Bu bölgede İsrailli, Filistinli ve Türk yatırımcılar faaliyette bulunabilecek.

FİLİSTİN'DE İLK KAZMA VURULDU
Cenin'de temeli atılan sanayi bölgesi için 10 yıldır süren kamulaştırma bedeli sorunu çözüldü. 950 dönümlük alan içine idare binası da yapılacak. Sanayi bölgesinin elektrik ve suyu İsrail'den alınacak. İnşaat planları hazırlanınca, uluslararası tanıtım turuna çıkılacak. Türkiye burada aynı zamanda Filistinlilere meslek eğitimine başlayacak. İsrail- Filistinli işadamları arasında hakemlik yapacak olan Kudüs Tahkim Merkezi de çalışacak. Bu üç başlık kapsamında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) heyeti Kudüs, Ramallah ve Gazze'de bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Türk işadamları, donör ülkelerin 5 milyar dolar fon vaat ettiği Gazze'de kentsel dönüşüm ve liman inşasına talip.

TÜRKLER GAZZE'Yİ İNŞAYA TALİP OLDU
Gazze ziyaretinin Türkiye-İsrail ilişkilerinin yumuşadığının somut göstergesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Türklere karşı pozitif bir ayırımcılık var. Mavi Marmara sonrası en kalabalık heyetle geldik. Yeni dönemde Türkiye rol üstlenecek. Dünya markası firmalarımızla Gazze'yi inşaya talibiz. Projelerin yaşama geçirilmesi için İsrail, Ramallah, Gazze'nin de istemesi gerekiyor" diye konuştu. TEPAV yetkilileri, "Gazze'ye tekrar dönmeye başladık. 5 milyar dolarlık uluslararası fonun 3.5 milyar doları Gazze, 1.5 milyar doları Ramallah için ayrıldı. Türk firmalarına 1 milyar dolarlık proje çıkabilir. 360 kilometrekare alana sahip, 2 milyon nüfusu bulunan Gazze için stratejik bir canlandırma planı hazırlanıyor. Proje portföyünü Türk inşaat şirketleriyle eşleştireceğiz. Gazze'de kentsel dönüşüm de başlayacak. İsrail tarafından demir, çimento akışı olacak. Türkiye de Gazze Limanı'nı yapmak istiyor" dediler.

Kaynak: Sabah