Serpil KIRKESER / İSTANBUL, () İSTANBUL Barosu, Hürriyet Gazetesi yazarı ve CNN Türk'teki "Tarafsız Bölge" programının sunucusu Ahmet Hakan'ın Nişantaşı'ndaki evinin önünde dün gece saldırıya uğramasına tepki gösterdi.
İstanbul Barosu yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan'ın evinin önünde saldırıya uğraması, bir darp olayının ötesinde değerlendirilmesi gereken vahim bir gelişmedir. Bu saldırı, basit bir darp değildir. Öncesinde bütün ülkenin tanık olduğu yazılı ve sözlü açık tehditler, tehdit edenlerin siyasal erk sahiplerine yakınlığı, talep edilen korumanın - İçişleri Bakanının bilgisine rağmen - 17 gün boyunca verilmemiş olması, Ahmet Hakan'ın yazarlık yaptığı gazetenin iki kez saldırıya uğraması ve nihayet medyanın bir kesiminin 'rakip ve hasım' konumuna getirilerek, seçim stratejilerinin parçası yapılması, saldırıya en yüksek düzeyde çıkarılan davetiyenin mazrufudur."

"HERKES BİLMELİDİR Kİ, BU SALDIRI İLE BİR SİNDİRME HAREKATI AMAÇLANMIŞTIR"
"Bu saldırı basit bir 'darp' değildir. Herkes bilmelidir ki, bu saldırı ile bir sindirme harekatı amaçlanmıştır. Bu saldırıyı yapanlar, Ahmet Hakan'ı 'öldürebilme ihtimalini' yaşatmışlardır. Bu mesajı bütün muhalif gazeteciler de almıştır. Bu aşamadan sonra, demokrasi içinde fikir özgürlüğünün teminatı olmak görevi siyasal iktidara aittir. Bu olay, 'arkası ve önüyle' birlikte mutlaka aydınlatılmalıdır. Tek sevindirici gelişme saldırganların hemen yakalanabilmiş olmasıdır. O arada saldırganların kendilerini gizleme gereği duymamış olmaları da ayrıca ve özenle değerlendirilmelidir. Kendileri için bir 'koruma kalkanı' oluşabileceğini biliyor/düşünüyor/sanıyor olmaları ihtimali, bütün ölçüleri aşan bir sonuç doğuracaktır. Bu nedenle, olayın çözümü hukuk içinde kalınarak, 'ivedi biçimde' sağlanamazsa ve/veya basit bir darp olarak nitelenerek değerlendirilirse, doğrudan siyasal erk sahiplerinin 'azmettirdiği' bir ortaklıktan sözedilmesi ihtimali doğacaktır."

"BU SALDIRI BASİT BİR 'DARP' DEĞİLDİR"
"Bu saldırı basit bir 'darp' değildir. Bu nedenle, soruşturmayı yürüten savcı ve polis, bugünden itibaren demokratik bir teste tâbidir. Yargıya güvensizliğin 'taban yaptığı' bir aşamada, bu soruşturma ile herşeyin günyüzüne çıkarılması, -bir ölçüde de olsa - güven tazelemesi yaratmakla kalmayacak, onun da ötesinde, kendilerine yönelik 'yandaşlık' eleştirilerine -bir ölçüde de olsa - yanıt oluşturacak, ama herşeyden önemlisi bu türden saldırılara 'koruma kalkanı' olunamayacağı da sergilenmiş olacaktır. Soruşturma sonucunda yargıçların önüne konulacak dosya, bu bilinçle oluşturulmuş kanıtları içeren bir nitelik taşımalıdır."

"BU SALDIRI, DEMOKRASİNİN EN DEĞERLİ KAZANIMI OLAN DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİKTİR"
"Bu saldırı, basit bir 'darp' değildir. Bu saldırı, demokrasinin en değerli kazanımı olan düşünce özgürlüğüne yöneliktir. Demokrasi tarihlerinin çoktan geride bıraktıkları bir yöntemi, ülkemize bugün hâlâ yaşatmayı sindirebilen ilkel kafaların amaçlarına erişemeyeceklerinin kanıtlanması, yaşamsal önemdedir. Demokrasi güçleri, hangi ideolojinin savunusu içinde olursa olsun, bu saldırı karşısında 'tavır' almalıdır. Aksi takdirde,kendisini olayın dışında hissedenler de dahil olmak üzere, artık haber alma özgürlüğünden sözedilmesi olanaksızlaşacaktır. Haber oluşturanların sindirilebildiği, klavyenin tuşlarının yazarına direndiği, harflerin korku barındırdığı gazeteler, onu sağlayanlara hizmet etse de, demokrasiye asla katkı vermeyecektir. Bu saldırı basit bir 'darp' değildir. Bu nedenle de asla kanıksanmamalıdır."

" 'TÜM' BASIN ORGANLARINA 'GEÇMİŞ OLSUN' DİLEKLERİMİZİ SUNUYORUZ"
"İstanbul Barosu olarak yukarıdan bu yana açıklamaya çalıştığımız bilinçle; olayın bütün veçheleriyle aydınlatılması için kendimizi görevli saydığımızı, halkın hak arama özgürlüğünü güvence altında tutmayı amaçlayan bir meslek örgütü olarak, onun haber alma hakkını da gözetmeyi mevcudiyetimizin bir nedeni olarak gördüğümüzü ve bütün bu nedenlerle, sözkonusu saldırının soruşturma ve kovuşturma evrelerini özenle izleyip değerlendireceğimizi duyururken, Ahmet Hakan'a şifa dileklerimizi iletiyor, başta Hürriyet Gazetesi olmak üzere bu saldırıdan derin elem duyduğuna inanmak istediğimiz 'tüm' basın organlarına 'geçmiş olsun' dileklerimizi sunuyoruz. İstanbul Barosu Başkanlığı."