Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, 2013 yılında dünya genelinde 9 milyon yeni verem vakasının eklendiğini ifade ederek, "Yine 2013 yılında 1,5 milyon kişinin veremden öldüğü tahmin edilmektedir. Türkiye’de 2013 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı 13 bin 409 vaka vardır. Her yıl vaka sayısı yüzde 6-7 oranında azalmaktadır" dedi.
İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, 5-12 Ocak Verem Savaş ve Propaganda Haftası kapsamında yazılı bir açıklama yaparak, halkı vereme karşı uyardı. Kemik, verem (tüberküloz) hastalığının ’M. Tuberculosis’ olarak adlandırılan bakteri tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bir hastalık olduğunu kaydetti. Veremin insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen halen tüm dünyada bir halk sorunu olarak önemini koruduğunu vurgulayan Kemik, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ’Küresel Tüberküloz 2014 Raporu’na göre dünya genelinde verem görülme oranı, sıklığı ve ölüm oranları düşmektedir. Buna rağmen küresel verem hastalığı yükü halen çok yüksektir. 2013 yılında dünya genelinde 9 milyon yeni vaka ve 1,5 milyon tüberkülozdan ölüm olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye genelinde 2005-2006 yıllarında yaklaşık 21 bin verem vakası varken, 2013 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam vaka sayısı 13 bin 409’a düşmüştür. Ülkemizde yeni tespit edilen tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık yüzde 6-7 oranında azalmaktadır" ifadelerini kullandı.
VEREM HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Verem hastalığının belirtileri hakkında da bilgiler veren Kemik, "Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama, akciğer tüberkülozunda, öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı şikayetleri görülebilmektedir. İki-üç haftadan uzun süren öksürük görülmesi durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu tür şikayetleri olanların en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir. Çocukları veremden korumak için doğumdan 2 ay sonra BCG aşısı uygulanmaktadır. Verem aşısı aile sağlığı merkezlerimiz ve Toplum Sağlığı Merkezlerimiz Verem Savaş Dispanseri Birimlerinde (VSD) ücretsiz olarak yapılmaktadır. Toplumu veremden korumanın en etkili yolu ise, bulaştırıcı verem hastalarının erkenden bulunması ve tedavi edilmesidir. Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı çalışmaları ’Tüberkülozsuz Bir Dünya’ oluşturmak amacıyla, Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi (DGTS) ve Stop TB Stratejisi çerçevesinde kamunun yanında özel sektör, sivil toplum örgütleri ve gönüllü kuruluşlarla birlikte yürütülmektedir. Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli verem hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere sağlık kuruluşlarına dağıtılmaktadır" diye konuştu.
"TÜRKİYE’DE HASTALARIN TEDAVİSİNDE DGT UYGULANIYOR"
Türkiye’de verem hastalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulandığını belirten Kemik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulamasında hasta tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozunu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içer ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır. DSÖ, verem olgu hızı yüz binde 20’nin altında olan ve son 5 yılda vaka hızı düşen ülkelerde verem hastalığının bitme noktasına doğru ilerlediğini kabul etmektedir. Ülkemizin 2013 yılı verem olgu hızı yüz binde 17,5 ve son 5 yılda olgu hızı düştüğünden bu sürece girilmiş durumdadır. Bu kapsamda önümüzdeki yıllarda ülkemizde yürütülen verem kontrol programı verem hastalığının bitirilmesini hedefleyecek şekilde güçlendirilerek sürdürülecektir. Verem hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı, doğru ve etkin tedavi ile hastalıktan korunmak mümkündür. Verem hastalığından korunmak ve sevdiklerimizi korumak için bazı kurallara dikkat etmemiz gerekir. Öksürürken mutlaka ağzınızı kapatınız. Kullandığınız mendilleri çöp kutusuna atınız. Ellerinizi sabunla yıkayınız. Bulunduğunuz ortamı havalandırmaya özen gösteriniz. Verem hastalığının belirtilerini hissettiğinizde en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. Verem tedavisi gören bir kişi, ilaçlarını belirli bir süre düzenli olarak kullandığında hastalığın bulaştırıcılığı ortadan kalkar. Düzenli tedavi olmayan hastalar ilaca dirençli hale gelir ve hastalığı ilaca dirençli olarak bulaştırırlar. Verem tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar Sağlık Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır."