Kartepe Belediyesi ve KOÜ tarafından düzenlenen Marka’nın destek verdiği II’nci Ulusal Hippoterapi Kongresi, KOÜ Derbent Uygulama Oteli’nde başladı.

Uluslararası Katılımlı birinci Ulusal Hippoterapi kongresi Konya’da yapılmıştı. Derbent Oteli’nde yapılan kongrenin ev sahipliğini Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez yaparken, KOÜ Rektörü Prof.Dr. Sadettin Hülagü, Selçuklu Belediyesi Başkan Yardımcısı Ziya Yalçınkaya, Kartepe İlçe Sağlık Müdürü Dr.Harun Arslan, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve davetliler katıldı.

Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez “Bugün burada amacı Atla Terapi olan çok özel bir Kongrenin bir parçası olmanın verdiği heyecanı sizlerle paylaşmak isterim. Kartepe Belediyesi olarak çok önemli hizmetlere imza atıyoruz. Teleferik Projesi, Kadın Spor Merkezleri, Mahalle Konakları, Kültür Merkezleri, Bisiklet Yolları ve Gençlerimize Bisiklet Dağıtımı, Gençlik Kampı gibi çalışmaları gerçekleştirmekteyiz. Kartepe İlçesinde ikamet eden bakıma muhtaç, yalnız veya ilgileneni olmayan 65 yaş üstü vatandaşlarımız, hasta vatandaşlarımız ve engelli vatandaşlarımız için hayata geçirdiğimiz “Alo Evlat Hattı” projemiz sosyal belediyecilik faaliyetlerimiz kapsamında gerçekleştirdiğimiz önemli projelerimizden bir tanesidir” dedi.

"Eğitime ve spora desteklerin sağlanmasının yanı sıra Kartepemizi yamaç paraşütü, kar kayağı, su kayağı gibi doğa sporlarının yapıldığı önemli merkezlerden biri haline getirmekteyiz" diyen Başkan Üzülmez, “Kültürel ve sosyal etkinliklerimiz ile Kartepemizin kültür sanat şehri olmasını sağlamaktayız. Kartepe Belediyesi tarafından faaliyetleri yürütülen MARKA tarafından desteklenen “Engeller Atla Aşılıyor, Umutlar Taşınıyor” Projesi kapsamında Kartepe İlçesinde engellilerin sağlık hizmetinde önemli çalışmalar hayata geçirilmektedir. Bu çalışmalardan bir tanesi de Kartepe Belediyesi tarafından inşa edilen ve bitmek üzere olan Atla Terapi Merkezidir. Projemiz, özellikle sosyo-ekonomik düzeyi düşük ailelerin gelişme çağındaki engelli çocuklarının sosyolojik, fizyolojik ve psikolojik pek çok ihtiyaç ve sorunlarına kolaylaştırıcı çözüm getirmektedir” ifadelerini kullandı.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri Yarışmasından ödül alan projemiz Türkiye’ye model teşkil etmektedir diyen Belediye Başkanı Üzülmez, “Projemiz kapsamında hayata geçirilen bir diğer çalışma ise bugün burada bulunduğumuz “Uluslararası Katılımlı II’nci Ulusal Hippoterapi Kongresi”dir. Kartepe Belediyesi, KOÜ işbirliği ile gerçekleştirmekte olduğumuz kongre, yeni yeni tanınmaya başlayan “Hippoterapi” uygulamalarını bilimsel ve akademik bir desteğe dayandırmak amacı ile düzenlenmiştir. Kongre Hippoterapi’ye emek veren tüm meslektaşları bilimsel disiplin altına almak ve daha etkin uygulama teknikleri paylaşmak adına önemli bir çalışma olacaktır. Belediyemiz; Üniversitemiz ve MARKA desteği ile sosyal hizmet eğitim alanına ciddi ve önemli bir yatırımlar yapmaktadır. Kartepe Belediyesi, bölgesinde Üniversite ile en çok proje işbirliği gerçekleştiren belediye olma özelliği yanında en çok proje desteği alan ve uygulayan ilçe belediyesidir” şeklinde konuştu.

Kongrenin her ikisine de katılarak konuyu ve bu konuda gelişmeleri önemsediğini belirten KOÜ Rektörü Prof.Dr.Sadettin Hülagü ise, “Kongrenin yapılması yerel yönetimlerle üniversite işbirliği açısından çok önemlidir. Kadim dostum olan Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez’e sosyal sorumluluk projeleri arasında bu projeye de destek vermesinden dolayı teşekkür ediyorum. Hippoterapinin modern tıp yöntemlerini destekleyici nitelikte, son derece faydalıdır. Her şeyden önce hastanın fiziksel sağlığı kadar onun yaşama tutunmasını sağlayan psikolojik boyutunun öneminin gözardı edilmemesi gerekmektedir. Bir taraftan tedaviyi desteklerken bir taraftan da hastanın doğa ile etkileşime geçmesini sağlaması ve keyifli vakit geçirmesine aracılık etmesi dolayısıyla hippoterapinin destekleyici tıp alanında özel bir yeri var. Özellikle kas hastalığı ve omurga yaralanmaları olan hasta ailelerin çok ciddi zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Bazı aileler çocuklarını eve kapatıp toplumla iletişimini kesiyor. İşte bu noktada hippoterapi gibi destekleyici yöntemler sosyal projeler açısından son derece önemli" açıklamalarında bulundu.

25 Ağustos’a kadar devam edecek olan akademik oturumların sonunda katılımcı misafirlerle Kartepe turu yapılarak sona erecek.