Taksici esnafı ve tüm ticari araç şoförlerinin yeni bir döneme girdiğini belirten Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, “Taksi, dolmuş, servis ve otobüs şoförleri mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalışamayacak. Eğitime karşı değiliz ancak birçok şoför arkadaşımızın ve taksici esnafının cüzdanında mesleki yeterlilik belgesi koyacak yer kalmadı. Maddi açıdan külfet getirmeyen eğitim programlarını yürekten destekliyoruz. Taksici esnafı ve çözüm ortağı şoför arkadaşlarımız evine götüreceği ekmeğin derdinde, koşullar giderek ağırlaşıyor” dedi.

Trafik güvenliğini artırmak, kazaları azaltmak ve verilen hizmetin kalitesini arttırmak amacıyla tüm ticari araçları kullanan şoförlere yeniden bir belge alma zorunluluğu geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) arasında imzalanan protokol ile ticari araç şoförleri için mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale getirildi. Bakanlık nezdinde yürütülen çalışmalar sonucunda TESK, taksi, dolmuş, servis ve otobüs şoförlerine mesleki yeterlilik belgesi vermekle yetkilendirildi. Söz konusu mesleklerde standartların belirlenmesi ve yeterliliklerin hazırlanması için Bakanlık, TESK ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Odası ile de işbirliği yapıyor. Mesleki yeterlilik belgesi için mesleki becerilerinin yanı sıra sürüş teknikleri, psikoteknik, kişisel iletişim ve pedagoji gibi alanlarda da sürücülerin yeterliliklerini ispatlamaları gerekecek. Mesleki yeterlilik belgesi için ayrıca sınava girilecek. Sürücü adaylarının adli sicili de incelemeye alınacak. Kazaların ve can kayıplarının önüne geçmek için servis şoförleri, taksici, dolmuşçu ve halk otobüs şoförleri yeterlilik sınavına alınacak. Sınavı geçemeyen direksiyona da geçemeyecek.

6 aylık hazırlık süreci var

İş dünyasında rekabet edebilmek için ilk adımın kaliteli hizmet ve ürün sunmak olduğunu söyleyen Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, “Eğitim yaşam boyu sürer. Biz de verilecek eğitimleri sonuna kadar destekliyoruz. Mesleki yeterlilik belgesi verilirken yeniden taksici esnafının ve çözüm ortağı şoför arkadaşlarımızın tekrardan mecbur bırakılarak ödeme yapmasını istemiyoruz. Bu taksici esnafına ve çözüm ortağı şoför arkadaşlarımıza maddi bir külfet getirecektir. Daha önceden alınmış mesleki yeterlilik belgeleri de geçerli olmalıdır. Birçok şoför arkadaşımızın taksici arkadaşlarımızın cüzdanında mesleki yeterlilik belgesi koyacak yer kalmadı” diye konuştu.

Mesleki yeterlilik belgeleri için 6 aylık bir geçiş süreci olduğunu hatırlatan Pala, “Konuya ilişkin akreditasyonlar tamamlanıyor. İlerleyen günlerde bizlerle de paylaşacaklar. Eğitime karşı değiliz. Maddi açıdan külfet getirmeyen eğitim programlarını yürekten destekliyoruz. Taksici esnafı ve çözüm ortağı şoför arkadaşlarımız evine götüreceği ekmeğin derdinde. Ekonomik koşullar her geçen gün ağırlaşıyor. Taksiyi tercih edenlerin de sayısında artış olmuyor” dedi.