Almanya’da Federal Meclis seçimleri Eylül ayında yapılacak. Almanya ile Türkiye arasında yaşanan tarihi krize denk gelen seçimlerde gözler ülkedeki yaklaşık 1 milyon 200 bin Türk kökenli Alman vatandaşı seçmene çevrildi.

Almanya’ Federal Meclis seçimleri öncesi liderler sahaya inmeye başlıyor. Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel Almanya’nın en kalabalık ve Türklerin de yoğun olarak yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti ( KRV )’de seçmenlerle buluşacak.

Merkel’e Türk kökenli vekil ve müsteşarda katılacak

Merkel, 12 Ağustos tarihinden itibaren Dortmund, Siegen, Herford, Münster, Bergisch Gladbach ve Neuss şehirlerinde seçmenlere seslenecek. Merkel’e KRV eyalet Başbakanı Armin Laschet’in yanı sıra Türk kökenli milletvekili Cemile Yusuf ve KRV Uyum Müsteşarı Serap Güler’inde eşlik etmesi bekleniyor.

Merkel’in Eylül öncesinde özellikle Türkiye politikası merakla bekleniyor. Almanya ve Türkiye arasındaki son günlerde yaşanan gerilim nedeniyle Almanya’da yaşayan Türk kökenli Alman vatandaşlarının, seçimlerde hangi partiyi destekleyecekleri ise ayrı bir merak konusu.

Türkiye karşıtı partilere oy yok

Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli Alman vatandaşlarının, Yeşiller Partisi’ne ve SPD’ye bakışı son yıllara göre oldukça değişti. Bunun nedeni de, bu partilerin Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik çirkin söylemleri ve politikaları. Eyalet seçimlerinde Türkiye kökenli Alman vatandaşları sandıkta Türkiye karşıtı partilere oy vermemişti. Türkiye kökenli Alman vatandaşlarının AFD gibi ırkçı söylemler içeren partilere prim vermemek adına 24 Eylülde sandığa gitmeleri bekleniyor.

24 Eylül tarihinde yapılacak seçimler büyük önem taşıyor. Bundan önceki eyalet seçimlerinde sandıklardan CDU galip çıkmış, SPD özellikle KRV eyaletinde son 50 yılın en büyük yenilgisini almıştı. SPD’nin, son günlerdeki Türkiye karşıtı politikası Türkiye kökenli Alman vatandaşlarının büyük tepkisine yol açmıştı.

Almanya’da, 61 milyon 500 bin kayıtlı seçmen bulunuyor. Almanya’nın en kalabalık nüfusa sahip Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki, eyalet seçimlerinde CDU, oyların yüzde 34.5’ini alırken SPD ise yüzde 30.5’te kalmıştı. Sosyal Demokrat Parti’nin başbakan adayı ise Martin Schulz’un da önümüzdeki günlerde seçim çalışmaları için KRV eyaletine gelmesi bekleniyor. Almanya’da yaşayan 2 milyon 900 bin Türkiye kökenlinin yaklaşık yarısı Alman pasaportuna sahip. Bunun yarıdan fazlası ise Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yaşıyor. KRV eyaletinin toplam nüfusu ise yaklaşık on yedi buçuk milyon. Federal İstatistik Dairesi’nin rakamlarına göre 83 milyon nüfusa sahip olan Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde 61 milyon 500 seçmen oy kullanabilecek. Bunlardan 3 milyonu ise ilk kez oy kullanacak.

Öte yandan, Merkel’in KRV eyaleti ziyaretinde yoğun güvenlik önlemlerinin alınacağı da belirtildi.