Bilecik Belediyesi Nisan ayı Belediye Meclis Toplantısı’nda gizli oylama ile yapılan seçimlerde AK Parti’den Nihat Can, Sevcan Uzun ve Nusret Tosun 14 oy alarak Belediye Encümen üyesi oldular.

Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan Bilecik Belediyesi Nisan ayı Belediye Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Selim Yağcı Başkanlığında yapıldı. 11’i asıl 2’si sonradan dahil edilen 13 gündem maddesinin görüşüldüğü meclisin ilk gündem maddesi olan gizli oyla 3 Belediye Encümeni’nin seçilmesi oldu. AK Parti Nihat Can, Sevcan Uzun ve Nusret Tosun’u aday gösterirken, MHP İrfan Yılmaz’ı aday gösterdi. CHP’nin aday çıkarmadığı seçimde 14’er oy alan Nihat Can, Sevcan Uzun ve Nusret Tosun Encümen üye oldular. MHP’li İrfan Yılmaz 9 oy alırken, aday gösterilmeyen MHP’li Pervin Taşçı’ya ise, 1 oy çıktı.

Meclisin 2’inci gündeminde ise, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun kurulması, üye sayısı ile görev süresinin belirmesi oldu. Belirlenen komisyona 5 üye seçilmesine karar verilirken, bu üyeler AK Parti’den Şadan Turan, Zekeriye Çakır, Şükrü Selöz, MHP’den İrfan Yılmaz, CHP’den ise, Seyfi Özgen oy birliği ile seçildi.

Meclisin 3’üncü gündem maddesinde İmar Komisyonu kurulması, üye sayısı ile görev süresinin belirmesi oldu. Bu komisyona da 5 üyenin seçilmesine karar verilmesinin ardından AK Parti’den Hüseyin Yalçın, Ebutalip Dursun, Aydın Çelebi, MHP’den Aytaç Yılmaz, CHP’den ise, Erdem Sağır oy birliği ile komisyon üyeleri seçildi.

Meclisin 4’üncü gündem maddesinde Ücret ve Tarife Komisyonu’nun kurulması, üye sayısı ile görev süresinin belirmesi oldu. Bu komisyona da 5 üyenin seçilmesine karar verilmesinin ardından AK Parti’den Hüseyin Yalçın, Yücel Yerci, Kadir Bayrak, MHP’den Hüseyin Köymen, CHP’den ise, Seyfi Özgen oy birliği ile komisyon üyeleri seçildi.

Meclisin 5’inci günde maddesinde Kira Tespit Komisyonu’nun kurulması, üye sayısı ile görev süresinin belirmesi oldu. Bu komisyona da 5 üyenin seçilmesine karar verilmesinin ardından AK Parti’den Zekeriya Çakır, Şadan Turhan, Aydın Çelebi, MHP’den Nurkan Kahraman, CHP’den ise, Ayhan Arslan oy birliği ile komisyon üyeleri seçildi.

Meclisin 6’ıncı günde maddesi Denetim Komisyonunun raporunun okunması ve suretiyle meclise bilgi verilmesi oldu. Denetim Komisyonunun raporu AK Partili Meclis Divan Üyesi Başak Ekici Karabulut okudu.

" Fizik Tedavi Merkezi ve Osmanlı Hamamının Mayıs ayının başında açmayı düşünüyoruz"

Meclisin 7’inci günde maddesinde belediye ait Fizik Tedavi Merkezi ve Osmanlı Hamamının 10 yıllığına kadar kiralanması hususunun görüşülmesi oldu. Bu gündem maddesi hakkında bilgi veren Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, " Fizik Tedavi Merkezi ve Osmanlı Hamamını inşallah Mayıs ayının başında açmayı düşünüyoruz. Onun için de yaptığımız araştırmalarda burasını biz mutlaka hamam işlerini de görecek ama düz bir hamam olarak planlamadık. Burası aynı zamanda Fizik Tedavi Merkezi, Rehabilitasyon Merkezi ve fitness salonlarını da içine alacak özel bir tesis olacak. İçerisinde hamam kültürünü gerektirdiği saunasından, buhar odasına, masaj alanlarına kadar ihtiyacı da bu anlamda karşılayacak. Burada içerisinde de tabi yeni donalım da olması gerekiyor. Böyle bir donanımı genel işletmede 1 yıl 2 yıl için böyle bir kaliteli donanım içerisinde de girmesi mümkün değil. Bu meseleyle eğer meclisimiz de uygun görürse 10 yıllığına kadar kiralanmasına ilişkin bir yetki talep ediyoruz ve bu kapsamda özel bir ihale yapıp bir işletmeciyi burada tespit edip inşallah burada Bilecik’e güzel bir hizmet sunumunu gerçekleştirmeyi arz ediyoruz, arzu ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Konuşmanın ardından oynanan gündem oy birliği ile kabul edildi.

"Bu sene hedefimiz 1 milyon ziyaretçi"

Meclisin 8’inci günde maddesinde, Ertuğrulgazi Mahallesi Ertuğrulgazi Caddesi üzerinde bulunan ve belediye tarafından yaptırılan "Sultaneli Osmanlı Sokağı" projesinin tahsis şartlarının belirlenmesi oldu. Bu gündem maddesi hakkında bilgi veren Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, "Burada bir hedefimiz vardı, şehrimizin turizm ve tanıtımına katkı sağlamak güzel bir mimari oluştu orada ve katılım şartları noktasında da hemşehrilerimize ilanda bulunduk. İlan için yaklaşık 26 proje teklifinde bulunuldu. Meclisimiz tarafında bu anlamda yetki verilmesinde tahsis işlemlerini yürütme noktasında yetki talep ediyoruz. Burayı kiralama, ihale metoduyla yapmak istemiyoruz. Çünkü buradaki amacımız belediye olarak para kazanmak veya bir şey elde etmekten ziyade, artık Bilecik yavaş, yavaş turizmin avucunda olmaya başlıyor. Yani geçen yıl sadece Osmanlı Padişahların Tarih Şeridine arkadaşlarımız kayıt tutuyorlar guruplar halinde gelenleri topladığımızda 700 bin kişi gelmiş. Bu demektir ki günlük 2 bin civarında oraya ziyaret oluyor. Bu sene de hedefimiz bunu 1 milyon kişiye ulaştırmak. Bu gelen 1 milyon kişinin Bilecik’ten giderken Bilecik’e ait bölgemize ait, özelliklerini güzelliklerini memleketine götürmesini istiyoruz. Bunu yaparken de bu anlamda şehrimizde yeni bir alan açılsın bunu yapmaya gönüllü olan hemşehrilerimiz de evlerinde de yaptıkları ev ürünlerinden bir çarşı oluşsun. Dışarıdan gelenler veya biz buradan başka bir yere giderken Bilecik’e ait bir şey almak istediğimizde yiyecek, içecek götürmek istediğimizde tek nokta buralara gidip buralardan alalım. Belediye olarak 2 dükkanı biz burada çalıştıracağız. 1’incisi emanet satış yeri olacak, diğerinde ise, Sultaneli Yöresel Lezzetler Evi konsept çerçevesinde biraz daha geliştirerek belediye olarak işletmeye devam etmeyi istiyoruz. Onu da öyle bir sunum yemek alanı olarak düşünüyoruz. Diğer alanları bu başvuru sayıları arasında arkadaşlarımızdan oluşturduğumuz komisyonuyla başvuru sayıları arasında belirleyerek, belki bazı dükkanları tahsis olacağı için iki kişiyi koyacağız. Gelen projeleri inceledikten sonra böyle bir uygulamayı gerçekleştireceğiz. Devamında da çok başvuru gelirse 228 Restorana kadar orayı uzatmayı planlıyoruz. Önce bir bakalım oradan ne sonuç alacağız, ne göreceğiz" dedi.

Meclisin 9’uncu günde maddesinde Birleşmiş Milletler Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın (UCLG-MEWA) 24 Ocak 2018 tarihli “Kentimiz Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini Destekliyor” başlıklı kampanyasına katılım göstergesi olarak, Türkiye’de Yerel Gündem 21 Yönetişimi Ağı Kanalıyla BM Binyıl Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin Yerelleştirilmesi Projesinin görüşülmesi oldu. Bu gündem maddesi hakkında Bilecik Belediyesi Strateji Geliştirme Müdür Vekili Hülya Eçen Çalışkan bilgi verdi. Bu gündem maddesi de oy birliği kabul edildi.

Meclisin 10’uncu maddesinde imar konularının görüşülmesi oldu. Bu gündem maddesi içinde bulunan 4 madde hakkında ise, Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ay bilgi verdi.

Meclisin 11’inci maddesinde İsmetpaşa Mahalle Konağı’na PTT hizmet binası açılma talebi ve meclise bu konu hakkında yetki verilmesi hususu görüşüldü. Bu günde maddesi oy birliği kabul edilirken, İsmetpaşa Mahalle Konağı’na PTT Bilecik Şubesi bir şube açacak.

CHP borçlanmaya karşı çıktı

Meclisin 12’inci gündem maddesinde belediye yatırım programında yer alan alt yapı tesisleri yol yapım, bakım ve onarım ile mahalle cadde ve sokaklarda yapılacak olan asfaltlama üst yapım yatırımlarının finansmanında kullanılmak üzere 7 milyon 500 bin TL borçlanılmasına, kredi kullanılmasına ihtiyaç duyulmuştur. İller Bankasından veya özel banka ve kredi kuruluşlarından yapılacak olan borçlanmalar için kamu hizmetine tahsis edilmemiş taşınmazlar üzerinde teminat, ipotek tesisi ve kredi kullanılması borçlanılması ile ilgili işlemleri yürütmek üzere 5393 sayılı Belediye Kanununun 18’inci maddesinin (d) ve (e) bendi 68’inci maddesi gereği Belediye Başkanlığı’na yetki verilmesi AK Parti ve MHP’li üyelerin kabul yönünde oylarıyla oy çokluğu ile kabul edildi. Bu gündem maddesine CHP’li meclis üyeleri ’Red’ oy kullandı.

Meclisin 13’üncü gündem maddesinde 2017 yılı belediye faaliyet raporunun meclise sunulması oldu. 2017 yılı belediye faaliyet raporunun okunması sırasında yasa gereği Meclis Başkanı Belediye Başkanı Selim Yağcı yerine 1’inci Meclis Başkan Vekili AK Parti Belediye Meclis Üyesi Şadan Turhan’a bıraktı. Faaliyet raporunun okunmasının ardından Bilecik Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı sona erdi.

Bağımsız meclis üyelerinde tepki

Öte yandan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, tüm gündem maddelerinin biri hariç tümüne ’Oy birliği’ kabul etmesi demesine Bağımsız meclis üyelerinde Erdoğan Yeşil ve Ali Çakır tepki gösterdi. İkili hiç bir gündem maddesine kabul etmedikleri yönünde oy vermelerine rağmen Başkan Yağcı’nın oy birliği demesine "Bizi bu mecliste yok mu görüyor?. Biz yok göreni biz de yok görürüz" diyerek meclise verilen arada Ali Çakır ardından ise, Erdoğan Yeşil ayrı ayrı salonu terk ettiler. Erdoğan Yeşil’in ise, belediye başkan yardımcılarını bu konuda uyardığı ve başkan yardımcılarında bu konuda duyarsız kaldıklarını söyledi.