Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, () - ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman köylüsünün gelirinin artmasının göç etmesini engelleyeceğini belirterek, ormancıların orman köylüsünün hasmı değil, hısmı olacağını söyledi.
Orman Genel Müdürlüğü tarafından Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen '2016 Yılı Döner Sermaye Bütçe Görüşmeleri' toplantısına katılan Bakan Eroğlu, orman teşkilatının başarılarınım dünya çapında takdirle karşılandığını söyledi. Personelden kendi alanlarındaki mevzuat ve yönetmelikleri çok iyi öğrenmelerini isteyen Bakan Eroğlu, "Orman teşkilatı kabuğunu kırdı. Bu konuda, mevzuat konusunda gereği neyse onu yaptım. Bütün kurumlar karşı çıkmasına rağmen müfettişler için, onların orman müfettişi olması yönündeki yönetmelikleri uyguladık. Hepiniz yöneticisiniz, sizlerden ricam mevzuatı en iyi şekilde bilmeniz" dedi.
'HASMI DEĞİL, HISMI'
Orman köylüsünün ormandan gelir etmesinin önemine değinen Bakan Eroğlu, ormanı en iyi koruyacakların orman köylüleri olduğunu belirtti. Orman köylüsü için ne değişiklik yapılması gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Bakan Eroğlu, şöyle dedi:
"Gerekirse mevzuat değiştirilir, yönetmelik değiştirilir, kan değiştirilir gereği neyse yapılır. 'Artık ormancılar orman köylüsünün hasmı değil, hısmı olacak' sloganımızı uygulayacağız. 'Aman ormancı canım ormancı' türküleri bundan böyle söylenmeyecek. Arkadaşlar sizin çok büyük göreviniz var. Kırsaldan şehirlere göç ediliyor. Bazı bölgelerde insan kalmıyor. Peki orada kimler yaşayacak? Ormancılar özellikle oradaki vatandaşların geçimini temin edecek şekilde imkan sağlayacak, o insanları orada yaşatacağız. Ağaçlandırmanın önemini herkes anlamalı. Ülkemizin yüzde 49'u bozuk orman alanı. Bazı ormanlara hiç el atılmamış. Özellikle seyrekleştirme gibi çalışmalar yapılmazsa bu ormanlar büyümez."
'SINIRI AŞIYORSA PARA VE HAPİS CEZASI'
Madencilerin bakanlıktan taleplerine değinen Bakan Eroğlu, "Madencilerin işleri biraz daha süratli olmalı. Madenciler bazen isteyerek veya istemeyerek orman sınırını aşıyor. Sınırı aşıyorsa önce para sonra hapis cezası var. Doğrudan yönetim kurulu üyeleri, başkanı ve o işin sorumlusu cezalandırılıyor. Bu konuda örneğin bir yönetim kurulu başkanı diyor ki 'Benim 10 yerde madenim var. Mesul mühendis ve madenciyi oraya koymuşum. Ben aşınıp aşınmadığını nereden bileyim' şeklinde söylemler var. Bunlar da bizleri sıkıntıya sokuyor. Gerçekten maden mühendisi varsa sınırı o aşıyorsa bu farklı bir durum oluşturur. Bu konunun da ele alınması gerekiyor. Gerekirse ihraç edelim. Cüzi bir miktar aşmışsa ve kasıt yoksa gerekirse idari izin alarak insanları da mağdur etmeyelim" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI