Suat DENİZ/TUZLUCA (Iğdır), () - AZERBAYCAN Dernekleri, Dostluk Federasyonu Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Serdar Ünsal, Tuzluca Belediyesi tarafından ilçenin giriş ve çıkışına konulan Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Ermenice olmak üzere 4 dilde 'Hoş geldiniz' ve 'Güle güle' yazılı tabela asılmasına tepki gösterdi.
İl merkezine 39 kilometre uzaklıkta, 1924 yılından itibaren ilçe konumunda olan ve ilk adı 'Kulp' olan Tuzluca, 1934 yılındaki düzenlemeyle adını ilçedeki kaya tuzundan alarak 'Tuzluca' olarak değiştirildi. Erzurum- Iğdır karayol üzerinde bulunan Tuzluca ilçesinde giriş ve çıkışlara Türkçe, Kürtçe ve İngilizcenin yanında Ermenice, 'Hoş geldiniz' ve 'Güle güle' yazılar asıldı. Azerbaycan Dernekleri, Dostluk Federasyonu Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Serdar Ünsal, asılan tabelanın kaldırılması için imza kampanyası başlattı. "Ermenice yazılar bizi ve Azerbaycan'daki kardeşlerimizi rahatsız etmiştir. Ermeniler tarih boyunca Türk düşmanlığı yapmış, masum Türkleri şehit etmişlerdir" diyen Ünsal şunları söyledi:
"İlçeye Ermenice 'Hoş geldiniz' yazısı bizi ve Azerbaycan'da ki kardeşlerimizi rahatsız etmiştir. Dernek olarak bu yazının kaldırılması için imza kampanyası düzenledik. Ermeniler tarih boyunca Türk düşmanlığı yapmıştır. 1915-1920 yıllarında Anadolu da 1988-1993 yılları arasında masum Türkleri şehit etmişlerdir. Azerbaycan topraklarını işgal etmiştir. Hocalı'da masum insanları katletmiştir. Ermenistan devlet başkanı Sarkisyan, 'Gençlere biz gerekeni yaptık siz de Ağrı dağını alın' diye hedef göstermiştir. Bizler Ermenilere zeytin dalı uzattıkça onlar hep ellerinin tersi ile itmişlerdir. Bir Emperyalist yalan olan sözde soykırımı ortaya atarak Türk devletini zora sokmaya çalışmaktadırlar. Her yıl Erivan da Türk ve Azerbaycan bayraklarını yakmaktadırlar. Bunlar devam ederken Tuzluca ilçesine bu yazının yazılması Ataları Ermeni mezalimine uğrayan bizleri Azerbaycan da ki kardeşlerimizi rahatsız etmiştir. Bunun için yazını kaldırılmasını istiyoruz. Bu yazı Iğdır ve çevresinde, Azerbaycan'da Ermenilerce şehit edilen şehitlerimizin kemiklerini sızlatmıştır. Belediye başkanı ve meclis üyelerine sesleniyoruz. Bu yazıyı kaldırın. Toplayacağımız imzayı DBP'li Belediye Başkanı Mehmet Gültekin'e göndereceğiz."
İmza kampanyasına katılan Iğdır'ı eski belediye başkanlarından ve Ak Parti Iğdır birinci sıra Milletvekili adayı Nurettin Aras da "Gerçek soykırımı Ermeniler yapmıştır. Bunun canlı tanığı benim annemdir. Biz defalarca 'Gelin tarihi arşivleri açalım' dedik ama Ermeniler bundan hep kaçmıştır. Iğdır'da toplu mezarlar var. Bazısı açılmış. Şimdi bu Ermeni düşmanlığı ortadayken Tuzluca belediyesinin yazdığı yazı bence yanlıştır" diye konuştu.
BAŞKAN NE DEDİ?
Iğdır’ın Tuzluca İlçesi'nde DBP’li Tuzluca Belediyesi tarafından ilçenin giriş ve çıkışlarına üzerine Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Ermenice 'Tuzluca’ya Hoş geldiniz ve güle güle' levhalarını astıklarını belediyenin internet sitesinden duyurdu. 4 dilde yazılma gerekçelerine dikkat çeken Tuzluca Belediye Eş Başkanı Mehmet Gültekin, şöyle devam etti:
"4 dilde ilçemize 'Hoş geldiniz' yazısı yazdık. Öncelikle bunu açıklamamız lazım. İlçemiz Cumhuriyetle yaşıt bir ilçedir. İlçenin ismini Kürtler Kulp, Ermeniler ise Gold olarak kullanmıştır. Tuzluca ismi ise Türkçedir. Türkçe bizim resmi dilimizdir. Onun için Tuzluca kullanılmıştır. Neden bu dillerde levhayı hazırladığımız merak ediliyorsa açıklayayım. Bu toprakların kadim halklarından biridir Kürtler. Bu yüzden kendi anadillerinden Hûn be Xêr Hatîn deme hakları var onun için Kürtçeyi kullandık. İngilizce evrensel bir dildir. Bütün toplumların kabul gördüğü bir dildir. O yüzden levhaya İngilizce de yazdırdık. Tuzluca Cumhuriyet öncesi bir Ermeni yerleşim alanıdır. Bugünde Ermenistan ile komşu bir ilçeyiz. Burada mezarlarımızda, yaylarımızda Ermeni isimler kullanılmaktadır. Kayıtlarda da öyledir. Ermeni halkı burada yaşamış. Bu ilçenin oluşumunda emekleri var, geçmişleri var ve tarihleri var o yüzden buna saygının bir gereği olarak Ermenice dilini de kullandık."
Gültekin levhaların üzerinde Ermenice yazısının altında sebep arayanları Irkçı ve kafatasçı olarak gördüklerini belirterek, "Bunun dışında sebep arayanlar bu toplumun gerçekliklerini bilmeyen kafatasçı ve ırkçılardır. Yarın burada Ermenistan ile ticaret yapacağız. Turizm gidiş gelişleri olacak. Bize bu kadar yakın olan bağırsak sesimizin gittiği bir halka düşmanlık yapmayacağız. Dostluk elimizi uzatacağız. Ermeniler bizim kardeşlerimizdir. Komşularımızdır. Bunu hiçbir şey değiştirmeyecektir. Bugün devletler arasında sorun olabilir. Ama benim bir Ermeni yurttaşımla sorunum yoktur" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI