İzmir’den Adana’ya ticaret ve dostluk köprüsü kurmak ve ortak meclis toplantısı düzenlemek için 132 kişilik heyetle Adana’ya gelen Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) yönetim kurulu, panoramik bir kent gezisinin ardından Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı’nın (AOSB) konuğu oldular.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ile çok sayıda sanayicinin katılımıyla AOSB Seyhan Salonu’nda, bölgeyi Ege’li sanayicilere tanıtmak amacıyla toplantı düzenlendi.
Tanıtım filminin izlenmesinin ardından söz alan AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, kentin köklü bir sanayi kültürüne sahip olduğunu hatırlattı. Son yıllarda bölgenin istikrarlı bir büyüme gösterdiğini, son 5 yılda yüzde 100 büyüdüğünü belirten Başkan Sütcü, “Biz yönetim kurulumuzla beraber 3.dönemdir, değerli sanayicilerimizin desteğiyle görevimize devam ediyoruz. Ben de yönetim kurulu üyelerimiz de birer sanayici olduklarından sanayicinin beklentilerinin farkında ve bilincindeyiz. Hizmetlerimizi verirken sanayici gözüyle bakıyoruz" dedi.
Sütcü, bölgede sundukları imkanlardan söz ederek, Türkiye şartlarında en ucuz elektrik ve kullanma suyunu temin ettiklerini bildirdi. Bölgede elektrik, su ve doğalgaz kullanımının her yıl arttığına, 16 milyon metrekarelik OSB’de tüm alanların dolu olduğuna ve ek genişleme alanlarının bulunduğuna dikkat çeken Sütçü, yatırım yapmak isteyen sanayiciler için bölgenin tam bir cazibe merkezi konumunda bulunduğunu ifade etti.
“AOSB’DE HER ŞEY TAM”
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin Türkiye’de ilk 10 arasında yer aldığını belirten Sütcü, "Bir yatırımcının neye ihtiyacı varsa bölgemizde onlar mevcut Şuan 351 firmamız faaliyette ve 33 bin 500 kişiye istihdam sağlanıyor” dedi.
AOSB’de bir şehir belediyesinin verdiği tüm hizmetlerin bulunduğunu anlatan Başkan Sütcü, şöyle devam etti:
“AOSB’miz; bünyesindeki bankalar, ortak iş sağlığı ve güvenliği birimi, polis merkezi, itfaiye, alışveriş merkezi ve camisiyle bir kent görümünde. Ayrıca, AOSB yönetimi olarak sanaycilerimizin ihtiyacının olduğunu bildiğimiz Noter, Gümrük Müdürlüğü, SGK Şubesi ve İŞKUR şubesini de bölgemize geirdik. Biz bu hizmetleri getiriyoruz ki sanayicimiz tüm enerjisini yatırıma ve istihdama ayırsın. Kent merkezine 26 kilometre mesafedeki bölgemizden bu işleri yapmak için uzaklaşmasınlar, zaman ve para kaybı yaşamasınlar.”
Sanayinin en önemli sorununun ara eleman sıkıntısı olduğunu vurgulayan Başkan Sütcü, “Bu sorun bizde yok. Çünkü, ÇÜ’ye bağlı Meslek Yüksek Okulumuzun yanı sıra OSB’ler içinde ilk Özel Teknik Meslek Lisesi de bölgemizde kuruldu. Tüm bunlar sanayicimizin kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak içindir. Burada yetişen öğrencilerimiz hem staj yeri sıkıntısı yaşamıyor hem de okullarını bitirdiklerinde buradaki sanayi kuruluşlarında istihdam olanağı buluyor” dedi.
Sütcü, uluslar arası rekabete uygun üretim yapan firmalarının hem bölge hem ülke ekonomisine katkısının devam için AOSB Yönetimi olarak, “daha neler yapabiliriz” sorusunu her zaman kendilerine yönelttiklerini kaydetti.
Sütcü, konuk olan tüm Eğe’li sanayicilere ve OSB yöneticilerin teşekkür ederek, onları Adana’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sözlerini tamamladı.
"DESTEK DEĞİL EŞİT ŞART İSTİYORUZ"
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, her iki kentte sanayinin gelişmesine rağmen işsizliğin yüksek seviyelerde bulunmasına dikkat çekerek, bu çelişkinin giderilmesi gerektiğini kaydetti. İzmir’in sanayi tecrübesi ve gelişmiş altyapısıyla yatırıma en uygun kentlerden biri olduğunu savunan Yorgancılar, şöyle devam etti:
"Yerelde kalkınma hayata geçirildiği sürece Türkiye’nin önü açık. OSB’lerin planlı bir şekilde büyümesinin yolu da kümelenmeden geçiyor. Biz İzmir’de bunun örneğini plastik sektöründe hayata geçirdik. İşimiz zor, kolay değil.
Türkiye’de gündem çok çabuk değişiyor, buna ayak uydurmamız zor. Bir seçim dönemine giriyoruz. Bu seçim döneminden sonra ülkemizde 4 sene seçim yaşanmayacak. Herkes işine bakacak. Bizim her ortamda söylediğimiz bir şey var; Bize, yurt dışında bulunan sanayicilerle eşit şartlarla üretim yapma imkanı sağlayın. Hangi şartta doğal gazı kullanıyorsa üretim yapıyorsa bize de o imkanı tanıyın. Para istemiyoruz. Sadece bu imkanı tanıyın bizde onların başarılarına ulaşalım.”
Yorgancılar, Ege bölgesinde bugüne kadar 16 organize sanayi bölgesi kurulduğunu anımsatarak, “Amacımız, tüm OSB’lerimizde doluluk oranının artması ve kendi yönetimlerini kendilerinin kurması. Çünkü, en iyisini içinde yaşayanlar bilir. Biz 16 sanayi bölgesi kurmuşuz şu anda 10 tane var. Bizim dışımızda 3 Sanayi Bölgesi ve 2 serbest bölge var” dedi.
Tanıtım toplantısının ardından Ege ve Adanalı sanayiciler birlikte yemek yiyerek, kaynaşma ve Türkiye ekonomisi üzerine bol bol sohbet etme imkanı buldular.