Her yıl Ocak ayının ilk pazar günü başlayan Verem Savaş Haftası bu yıl da Düzce İl Sağlık Müdürlüğü organizasyonları ile çeşitli etkinliklerle kutlandı. Verem hastalığıyla ilgili bilgi veren Düzce İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Doktor Mahir Arslan 51 Verem hastasının bulunduğunu belirterek; hastalar için her türlü tedavi ve bakımın uygulandığını dile getirdi.
Her yıl Ocak ayının il Pazar günüden itibaren bir hafta boyunca kutlanan ve Verem hastalığına dikkat çekmek amacıyla çeşitli organizasyonların yapıldığı Verem Savaş Haftası bu yılda Düzce İl Sağlık ve Halk Sağlığı müdürlüğü organizasyonlarıyla kutlandı. Organizasyonların ağırlıklı olarak hastalığı tanıtan ve hastalığa karşı bilinçlendirme amaçlı olurken vatandaşlardan da daha dikkatli olması istendi.
Verem Savaş Organizasyonları hakkında bilgiler veren Düzce İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Doktor Mahir Arslan, Düzce’de 51 Verem hastasının olduğunu belirterek hastaların tedavi ve bakımlarının ise düzenli olarak yapıldığına dikkat çekti. Doktor Mahir Arslan; “68. Verem Savaş Haftası’nda propaganda haftasında bu yıl 4- 10 Ocak arası bununla ilgili paneller düzenledik. Stant açtık. Konuyla ilgili, verem hastalığıyla ilgili halkı bilinçlendirme çalışmaları yaptık. İlimizde de verem hastamız mevcut. Bu yıl da 51 tane verem hastamız var. Merkez toplum sağlığına bağlı verem savaş dispanserinde düzenli olarak takipler yapılamakta, bunlarla ilgili düzenli filmler, röntgenler çekilmekte. Aynı zamanda doğrudan gözetimli tedavi dediğimiz kişiler ulaşabiliyorlarsa eğer verem savaş dispanserimize gelip buradan ilaçlarını alabilirler bir sağlık personeli gözetiminde veya eğer ulaşımda sıkıntıları varsa biz kendilerinin evlerine gidip ziyaret ederek ilaçlarını alıp almadıklarını kontrol ediyoruz. Ve ilaçlarla ilgili de sürekli takiplerde bulunuyoruz” dedi.
Düzce İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Arslan, sadece verem hastalarının değil çevresindekilerin de risk altında olduğunu vurgularken, bu insanlara da tarama yapıldığını belirtti. Dr. Mahir Arslan, “Verem mikrobu hasta insanlardan öksürme ve hapşırmayla ortama yayılan mikrobun solunum yoluyla alınması sonucu oluşur. Tedavi olmayan her hasta yılda en az 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. Bu yüzden verem hastaları tespit ettiğimiz kişilerimiz bulaştırıcı ihtimali olduğunu düşündüğümüz zaman çevresindeki bütün insanları bununla ilgili taramalar yapıyoruz. Akciğer filmlerini çekiyoruz. Ve bundan sonraki yaşamlarında da eğer herhangi bir fiziksel anlamda bir sıkıntı yaşadıkları zaman sürekli takip altında tutuyoruz" şeklinde konuştu.