BARTIN (AA) - Bartın'da Kozcağız beldesine bağlı Şarköy'ün sakinleri, baraj inşaatı nedeniyle arazilerine kamulaştırma kararı verilmesine rağmen bilgilendirilmedikleri iddiasıyla eylem yaptı.

Alınan bilgiye göre, beldede geçen yıl yapımına başlanan Kozcağız Barajı nedeniyle 150 haneli Şarköy'de 5 bin dönümlük arazinin kamulaştırılması kararı alındı. Kamulaştırma bedelinin ödenmemesi ve ödeneceği tarihin belirsiz olduğu gerekçesiyle köy sakinleri, 5 kilometrelik yolu yürüyerek baraj inşaatına ulaştı.

Çalışmaların sürdüğü tünele girmek isteyen grubu, jandarma ekipleri engelledi. İş makinelerinin faaliyetini durdurmasının ardandan grup, DSİ 23. Bölge Müdürü'nün inşaata gelerek kendilerini bilgilendirmesi talebiyle eylem başlattı.

Köy Muhtarı Rafet Keskin, gazetecilere yaptığı açıklamada, bin 500 dönümlük arazilerinin su altında kalacağını söyledi.

Baraj projesinde 300 metrelik koruma bandı bulunduğunu, bu nedenle 3 bin 500 dönümlük arazilerinin de kamulaştırma kapsamında olduğuna dikkati çeken Keskin, şöyle konuştu:

“Öncelikle kamulaştırma çalışmaları içinde bulunan içme ve kullanma suyu projesinin baraj projesinden çıkarılmasını istiyoruz çünkü bu projeyle köyde 150 hanenin yanı sıra 3 bin 300 dönümlük arazi de elimizden çıkacak. Köylülerimizin, kendilerine ait çivi çakacak yerleri kalmayacak. Üstelik şu anda proje nedeniyle evlerimize kat çıkamıyor ve yenisini de yapamıyoruz. Bu nedenle köyümüzün koruma bandından, suyun üzerindeki arazilerin de tarım arazisi vasfından çıkarılması ve imara açılmasını talep ediyoruz. Yine baraj inşaatı ve sınırlarından etkilenecek yerleşim yerlerinin istimlakının bir an önce yapılmasını bekliyoruz çünkü hala kamulaştırma yapılmamasına rağmen çalışmalar devam etmektedir.”

Keskin, yaklaşık 5 kilometrelik yolu sadece DSİ 23. Bölge Müdürü Sait Umucu ile görüşmek için yürüdüklerini belirterek, "Köyümüzdeki ilkokulun bahçesinde toplandık. Bölge müdürümüz bizi bilgilendirmek için oraya gelecekti ancak Kozcağız beldesine gelmesine rağmen okul bahçesine gelmeyeceğini öğrendik. Bunun ardından çoluk çocuk, kadın erkek, yaklaşık 300 kişiyle 5 kilometrelik yolu yürüyerek baraj inşaatı bölgesine gittik. Kendisini burada da bekledik ama Sayın DSİ Bölge Müdürü Sait Umucu, gazetecilerin burada olması nedeniyle gelemeyeceğini söyleyerek, Kastamonu’ya dönüş yapmış. Burada tüm köy halkıyla bölge müdürü gelinceye kadar eylemimize devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Köy sakinleri, jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı baraj sahasında bekleyişini sürdürüyor.