Günümüzde beyaz peynirlerin bir çoğunun çiğ sütten üretildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Demirci, çiğ sütten üretilen peynirlerde 4 aylık olgunlaşma süresi beklenmemiş ise brusella ve tüberküloz gibi hastalıklara neden olabilecek patojenik organizmaların peynir aracılığıyla insana geçebileceğini ifade etti.

Peynir tüketiminde ve alırken olgunlaşmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Demirci, "Beyaz peynir dediğimiz Edirne peyniri, salamura peyniri tüketimimizde çok yer tutuyor ve bunun çiğ sütten işlenme durumu da söz konusu ve bugün olgunlaştırılmış beyaz peynirlerin büyük bir çoğunluğu çiğ sütten işlendiğini biliyoruz. Dolayısıyla burada bu tür peynirleri alırken marketlerde olsun pazardan olsun çok dikkat etmemiz gerekiyor. Eskiden 90 gündü şimdi 4 ay süre ile olgunlaştırılmış olması gerekiyor. Eğer çiğ sütten kaynaklanan, çiğ sütten bulaşmış olan bazı hastalık yapıcı mikro organizmalar, patojenik organizmaların insana da bu vesileyle bir şekilde peynirden de geçme ihtimali var. Bunların başında da brusella, tüberküloz geliyor. Bunlar önemli hastalıklar ve tedavisi de özellikle brusellanın çok zor. Yani taze olgunlaşmamış peyniri tüketmemek lazım. Yani bu peynirler üretiminden sonra 4 ay bekletilmelidir. Bu bekleme esnasında varsa sağlık açısından riskli olan bakteriler elemine edilmekte sağlık açısından risk ortadan kalkmaktadır" dedi.

"PAZARDAN ALINAN PEYNİRDE RİSK DAHA FAZLA"

Taze peynirin tüketilmeden önce dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Prof. Dr. Demirci, pazardan alınan peynirlerde riskin daha fazla odlunu belirterek, "Biz taze olan peynirin olgunlaşmayanın zaten tadını alamayız. Çünkü tat ve aroma daha oluşmamıştır. Bilhassa pazarlarda taze olarak satılan peynirlerde bu risk daha fazla. Tüketici olarak bizde çok güzel, çok yumuşak, ne güzel deyip alıp, tadıp evimize götürüp yiyebiliyoruz. Burada çok çok büyük risk var. O yüzden açıkta satılan bu tür peynirleri tavsiye etmiyoruz. Bilinen pastörize sütten üretilmiş peynirler tabi ki taze de tüketilebilir. Ancak beyaz peynir pastörize sütten üretilmemiş ise olgunlaşmasının beklenmesi gerekir" ifadelerini kullandı.