Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliği, Kuşadası’nın yeniden yapılanması amacıyla çalıştay düzenledi. Kuşadası Ticaret Odası, Kuşadası Belediyesi ve Kuşadası Kent Konseyi’nin katkılarıyla düzenlenen çalıştayda “ Kuşadası’nın kentsel gelişimi ve yeniden yapılanma” ele alındı. Toplantıda konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, çarpık yapılaşma üzerinden yapılan edebiyatın Kuşadası’na zarar verdiğini belirterek, tüm enerjinin bu durumun düzeltilmesi için kullanılmasını istedi.
Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliği tarafından Kuşadası Ticaret Odası Salonu’nda düzenlenen çalıştay beklenen ilgiyi görmedi. Buna rağmen Kuşadası ile ilgili önemli konuların ele alındığı çalıştay sırasında düzenlenen dört ayrı oturumda Kuşadası masaya yatırıldı. Birinci günü Kuşadası’nın gezilmesi ve gözlemlenmesiyle başlayan çalıştayın ilk sunumunu Mimarlar Odası Kuşadası Temsilcisi Ümit acar yaptı. Kuşadası’nın Kentsel Gelişim sürecini anlatan Acar, “Yerel yönetimlerin ve ilgili birimlerinin kurumsallığını tamamlayamaması, imar ve ruhsat avantajı elde etmek için oluşan ikili ilişkiler, ucuza proje elde etme gibi etkenler, kentte mimari özelliklerden yoksun, kimliksiz yapıların çoğalmasına neden oldu. Çoğu imar plan tadilatlarının ortak yanı, yapı haklarını artırıcı olmasıdır. Bunun devamında ilave yoğunluğun gerektirdiği altyapı ve sosyal donatı alanları sağlanamadı. Plan ve uygulamalar, sivil inisiyatifin ve katılımın olamadığı ortamda disiplinini yitirmiş, şeffaflık gerçekleşmediği içinde denetimi mümkün olmamış, kent sahipsiz kalmıştır. Yıllarca görüş ve raporlarımız dikkate alınmamış, rant kaygılarına yönelik planlama ve uygulamalar her zaman ön plana çıkmıştır” diyerek ilçenin bu gün bir çok sorun ve yapılanma ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
- ÇARPIK YAPILAŞMA ÜZERİNDEN EDEBİYAT YAPMAYALIM
Çalıştayın açılışında konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, belediye başkanlığı görevine sorumluluklarını yerine getirmek için talip olduğunu kaydederek, Sivil Toplum Örgütlerinin desteğini beklediklerini söyledi. Kentlilik bilincinin arttırmak için çalıştıklarını belirten Başkan Kayalı, “ Bizim belediye olarak ilk görevimiz, bütün sivil toplum örgütleri ile birlikte kentlilik bilincini, daha doğrusu bu tür olaylara duyarlılığı arttırmaktır. Bunu başarırsak arkasından hepsi gelir. Hepimize görev düşüyor, sadece bana değil. Bizi yalnız bırakmayın, kendi başımıza kalırsak bilmeden yanlış yapabiliriz. Ben gövdemi taşın altına koydum, herkesin en azından serçe parmağını koymasını bekliyorum. Ve emin olun ki Kuşadası’nın önü açık. Çarpık kentleşme konusunu da artık kapatalım istiyorum, tamam oldu var. Ama artık bunu üzerinden edebiyat yapmayalım. Neden? Düzelteceğiz bu işi. Necati hocamız da bu konuda bize destek olacak. Hiç umudunuzu yitirmeyin. Çünkü, ben hiç yitirmedim ” dedi.
Kuşadası’nın geçmiş dönemlerinin eleştirilip, suçlandığı çalıştay da geçmiş dönemlerde belediye meclis üyesi olarak seçilip, Kuşadası’nda İmar Komisyonu başkanlığı yapmış Mine Şavkay ile Yahşi Karamollaoğlu’nun yaptığı konuşmalar dikkat çekerken, bazı kesimler de toplantının içeriği ile yapılanların birbiriyle örtüşmediği eleştirisinde bulundu. Mimarlar Odası İzmir Temsilcisi Hasan Topal’ın yönettiği oturumda, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) öğretim üyesi Prof.Dr. Sezai GÖKSU ile Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar, Kuşadası ile ilgili görüşlerini dile getirdi.
- Planlı merkezi otorite şart
Yerel yönetimlerin ileriye yönelik planlar yapması, sorunların üstesinden gelmesi için planlı bir merkezi otoritenin olması gerektiğini söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ) öğretim üyesi Prof.Dr. Sezai Göksu, “Bir belediye ve bürokratlarının ileriye yönelik planlama yapması için planlı bir merkezi otoritenin olması gerekir. Başbakanın helikopterle havaalanı yeri belirlediği bir yerde bunu başaramazsınız, ileriye yönelik planlama yapamazsınız. Piyasaya hiçbir şeyin bırakılmadığı, bırakılsa bile planlandığı bir ortamda başarılı olursunuz” dedi.
- Rant baskısı, kat artışı getiriyor
Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar, kentsel rantı ellerinde tutan güçlerle mücadelenin kolay olmadığını söyleyerek başladığı konuşmasında, “Sorunların kaynağında güçlü bir rant baskısı, teknik ekonomik ve yetki açısından güçsüz bir belediye yatıyor. Rant baskısı, kat artışını beraberinde getiriyor. Kentsel rantı ellerinde tutan güçlerle mücadele etmek kolay değil. ” dedi. Uyar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her gelen belediye yönetimi kendi imar planını yapmış. Kendinden sonraki yönetime karmaşa bırakmış. Kuşadası’nda önümüzdeki süreçte yeni sorunlar ortaya çıkacak. Kuşadası’nı ikiye bölen Çevre yolu nedeniyle bir çok binaya girilemiyor. Bu vahşi bir planlamanın sonucudur. İkincil konutlar bir sonraki nesille birlikte ya elden çıkarılacak veya kullanılmayacak. İsmi, ünü markası ile gündeme gelen Kuşadası’nda, konut fiyatları ona göre değerli değil. Bunun için yeni alanlar açarak değer düşürmektense, kısıtlama yaparak değerini arttırmak daha doğru olacaktır “ dedi.
Çalıştay, az sayıdaki izleyicinin uzmanlara yönelttiği sorular ile görüşlerini dile getirmeleriyle son buldu.