Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı araştırması"nın kasım ayı sonuçları açıklandı.

4 KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI BİN 416 LİRA

Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" bin 416 lira 83 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" ise 4 bin 615 lira 10 kuruş oldu.

Kasım ayında bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise bin 750 lira 31 kuruş olarak hesaplandı. Bu ay, Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı ise bir önceki aya göre yüzde 0,82 arttı.

Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış yüzde 1,89 olurken, yıllık ortalama artış yüzde 4,83 olarak hesaplandı.

BALIK FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DEVAM ETTİ

Araştırmaya göre, süt ve peynir fiyatı genel ortalama olarak değişmedi ancak yoğurt fiyatı biraz arttı. Kıyma et ve kuşbaşı et ile tavuk ve sakatat fiyatı geçen aya göre aynı kaldı. Balık fiyatındaki artış devam etti. Yumurta fiyatı ise biraz geriledi. Bakliyat ürünleri fiyatı değişmedi.

Geçen ay 3,63 lira olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 3,55 liraya geriledi. Bunda özellikle mevsim ürünlerinin ağırlığı artan meyve fiyatları etkili oldu. Meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 3,30 lira (geçtiğimiz ay 3,63 lira) olarak hesaplandı. Sebze ortalama kilogram fiyatı ise bu ay 3,69 lira (geçen ay 3,63 lira) olarak tespit edildi.

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bu ay yine önemli bir fiyat değişikliği tespit edilmedi. Tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatı aynı kalırken, ayçiçeği yağı fiyatı biraz geriledi. Siyah zeytin fiyatı aynı kaldı, yeşil zeytin fiyatı ise ortalamada biraz arttı. Şeker, tuz ve çay fiyatı da aynı kaldı.

AA