Edirne’de, Bulgaristan sınırına yakın bir bölgede donarak ölen Iraklı kaçak göçmen Dakhil Murat İlsay’ın cenazesi, Irak’a götürülmek üzere ağabeyi Şıwan Murat İlyas ve yakınları tarafından teslim alındı. Hastane önünde göz yaşını tutamayan Ağabey İlyas, "Kardeşim canını kurtarmak için Avrupa’ya geçmek istiyordu" dedi.
Ülkelerindeki iç karışıklık ve IŞİD saldırıları sonucunda yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalan Irak uyruklu 12 göçmen, Almanya’ya gitmek üzere İstanbul’dan Edirne’ye geldi. Buradan sınır bölgesine geçen Ezidiler yasa dışı yollardan Bulgaristan’a gitti. Komşu ülkeye geçtikten sonra sınır polisine yakalanan kaçakların dövülüp, eşyalarına, cep telefonlarına ve paralarına el konulduktan sonra geri gönderildiği iddia edildi.
Ayrı gruplara ayrılarak Türkiye’ye geri dönüş yapan Ezidilerden 2’si sınır bölgesinde donarak yaşamını yitirdi. Olayın bildirilmesi üzerine Edirne İl Jandarma Komutanlığı ekipleri harekete geçti. Sınır bölgesinde eğitimli köpeklerle arama gerçekleştirilen jandarma ekipleri, Dakhil Murat İlyas ve Elektrik Mühendisi Mohammed Jawad Kadhim’in cesedini buldu.
Arama çalışmalarını geniş bir alan üzerinde sürdüren ekipler bu kez donmak üzere olan İslam Mohammed Aldbess buldu. Aynı kafile içerisinde yer alan 10 kişiyi sağ bir şekilde alan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, yaralı olan bir kaçak göçmeni Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne, cesetleri ise morga sevk etti. Ardından diplomatik temsilcilikler aracılığıyla ölen Ezidilerin Irak’taki yakınlarıyla irtibat kuruldu.
KARDEŞİNİN CENAZESİNİ ALAN AĞABEY GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Edirne’ye gelen Dakhil Murat İlsay’ın ağabeyi Şıwan Murat İlyas ve yakınları cenazeyi Irak’a götürmek üzere yola çıktı. Hastane önünde göz yaşını tutamayan Ağabey İlyas, Irak’ın Şengal bölgesinde DAİŞ çetelerinin saldırıları sonucu kadınlarının öldürüldüğünü, kızlarının kaçırıldığını, evlerinin harap, eşyalarının ise talan edildiğini belirtti. Bunun sonucunda yaşadıkları toprakları terk ettikten sonra günlerce dağlarda kaldıklarını belirten İlyas, kaçış sırasında birbirlerini kaybettiklerini anlattı.
"KARDEŞİM CANINI KURTARMAK İÇİN AVRUPA’YA GEÇMEK İSTİYORDU"
Kendilerinin Dohot bölgesine, kardeşinin Türkiye’ye sığındığını anlatan acılı ağabey, "Kardeşimin 2’si kız, dört çocuğu vardı. Kardeşim canını kurtarmak için Avrupa’ya geçmek istiyordu. Kardeşimin sınırı geçmeye çalışırken Bulgar polisi tarafından yakalanarak işkence görüyor. Bulgar polisinin insanlıkla alakası yok. Biraz insanlık görmeleri gerekiyor" dedi.
Türk polisi ve askerinin kendilerine çok yardımcı olduğunu anlatan İlyas, "Allah Türk polisi ve askerinden razı olsun. Bize yardımcı oldular. Bu sayede cenazemizi o tarafta bırakmadan buraya getirdiler, arayıp haber verdiler. Allah, bu zulmü Bulgaristan’a bırakmasın. Bunlar nasıl insanlar. Türk sınırına gönderebilirlerdi. Öldürmüşler, üzerindeki paraları da almışlar. Türkiye’deki yetkililere teşekkür ediyoruz. Bizim her şeyimizle ilgilendiler. Türkiye olmasaydı cenazemiz arazide çürüyecekti" diye konuştu.